РУСИЈА ОТКРИЛА ЦИЉЕВЕ АЛБАНСКИХ ВЛАСТИ НА КОСОВУ: Москва позива на хитно повлачење - "Америка и Европа морају да утичу"

Новости онлајн

22. 09. 2021. у 18:34

МИНИСТАР спољних послова Русије забринуто је због заоштравања ситуације на Косову и сматра да су поступци власти косовских Албанаца провокација чији је циљ истискивање Срба из аутономне покрајине.

РУСИЈА ОТКРИЛА ЦИЉЕВЕ АЛБАНСКИХ ВЛАСТИ НА КОСОВУ: Москва позива на хитно повлачење - Америка и Европа морају да утичу

Фото: АТА

- Веома смо узнемирени заоштравањем ситуације у северним регионима српске аутономне покрајине Косово... У суштини, ради се о покушају локалних Албанаца да заузму подручја покрајине насељена Србима и да тамо успоставе своју контролу. Ове кораке сматрамо провокацијом чији је циљ наставак етничког чишћења и истискивање Срба са Косова - наводи се у саопштењу на сајту Министарства спољних послова.

Руско Министарство такође позива власти косовских Албанаца да хитно повуку полицијске јединице из северних делова покрајине, зауставе саботаже и озбиљно се посвете задацима решавања ситуације.

- Очекујемо да амерички и европски покровитељи Приштине коначно имају отрежњујући ефекат на своје штићенике како би се избегао деструктиван сценарио који прети читавом региону - додаје се у саопштењу.

Раније је начелник Скупштине општине Зубин Поток Немања Јакшић изјавио да локални Срби настављају блокаду контролног пункта на северу Косова и Метохије, да је ситуација мирна, али напета и да дежурају специјалне снаге косовских Албанаца.

Полиција самопроглашене републике саопштила је у понедељак да возила са српским регистарским ознакама више неће моћи да улазе на Косово, већ да на улазу морају да се стављају привремене косовске таблице. Стављање регистарских таблица у самопроглашеној републици не само да изазива морални протест код Срба, већ их тера и да троше новац на привремене регистарске таблице и губе време на њихово постављање.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

ДЕСЕТИНЕ КАМИОНА ЧЕКА НА ЈАРИЊУ: Велики број припадника Росу на административном прелазу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)