МИЛАНОВИЋ СЛИКА И ПРИЛИКА ХРВАТСКЕ: Вучић - Не одговарам на ниске увреде, сметам му, то ћемо решити

Ј. К. - С. С. Р.

22. 09. 2021. у 07:00

РАЗУМЕМ Милановића, он је искрени пријатељ Србије и чезне да Србију види у Европској унији. Сметам му ја и тај проблем ћемо решити.

МИЛАНОВИЋ СЛИКА И ПРИЛИКА ХРВАТСКЕ: Вучић - Не одговарам на ниске увреде, сметам му, то ћемо решити

Фото: Инстаграм/будућностсрбије

Овако је, ироничним тоном, председник Александар Вучић јуче одговорио на нове поруке хрватског председника Зорана Милановића послате из Њујорка, где се налази поводом седнице Генералне скупштине Уједињених нација, да је Вучић био један од најистакнутијих ратних хушкача деведесетих и да је препрека Србији за улазак у ЕУ.

- То неће моћи да промени чињеницу да ће Србија да претекне Хрватску у расту. Ево, установили сте да ће Србија да вас стигне, само треба да установимо када. Нећу одговарати на његове ниске и плитке увреде. Да га вређам не пада ми на памет, он је избор грађана Хрватске и тиме је њихова слика и прилика, а да вређам народ, не пада ми на памет - рекао је Вучић.

Министар полиције Александар Вулин навео је да се "у Хрватској политичари деле на отворене и прикривене усташе".

- Када је, не знајући да га снимају, на састанку са такозваним бранитељима поносно признао своје усташке корене, Милановић је доказао да припада прикривеним следбеницима усташког покрета. Али да спада и међу глупље хрватске политичаре, доказао је када је 2015. године покушао да затвори границе према Србији и потврђује то сваког дана када напада Србију и Вучића - рекао је Вулин.

О међудржавним односима Хрватске и Србије, који скоро и да не постоје, јуче је било речи на конференцији Форума за спољну политику и Центра за спољну политику у Загребу, а поводом 25. годишњице потписивања Споразума о нормализацији односа Хрватске и тадашње СРЈ.

МУП

Александар Вулин

- Данас нема парламентарне сарадње Скупштине Србије и Хрватског сабора, а тешко је замислити састанак Милановића и Вучића или Ане Брнабић и Андреја Пленковића. Милановић говори да је Вучић ратнохушкач, а истовремено се слика са ратним злочинцем Михајлом Храстовим, који је на Коранском мосту убио 13 српских разоружаних резервиста. Исто тако Милановић одликује људе оптужене за ратне злочине. Тако даље не може - рекао је Пуповац. - Постоји и опасност да све што је постигнуто у политици сећања буде разбијено. У Хрватској доминирају ставови цркве и ветеранских организација, слави се ратовање, а не мир. Много је примера да се не спроводи оно што се прокламује, па је Хрватска поручила да неће блокирати Србију на њеном европском путу, а већ другог дана је то урадила. Нико не тражи нестале, самосе њима користи у политичке сврхе.

Иначе, у Хрватској је јуче мост у Карловцу добио име по специјалној јединици "Гром" чији су припадници убили српске резервисте, а на стубу моста осликан је мурал са ликом Храстова.

Бивши председник Србије Борис Тадић рекао је на конференцији да је још присутан став да се две државе третирају као непријатељи и да често из тог зачараног круга не може да се изађе. Подсетио је на прошло време када је сарађивао са хрватским политичарима, од Иве Санадера до Иве Јосиповића и Зорана Милановића, уз закључак да би све урадио и данас исто да се унапреде односи две државе.

Бивши хрватски председник Иво Јосиповић навео је да су данас хрватско-српски односи лоши, али да има и примера напретка, пре свега међу обичним људима. Тврди да у хрватским политичким круговима постоје они који не желе да се унапреде односи, а у Србији је по Јосиповићу главни кочничар бољих односа Вучић. Тврди да ће све земље региона, пре свега Србија, морати да ураде драстичне реформе ако желе да уђу у ЕУ.

БРАНИ ЦРНУ ГОРУ

МИЛАНОВИЋ, који је недавно угостио председника Црне Горе Мила Ђукановића у Загребу, како би заједно "упозорили на опасност од Србије", јуче је оптужио Вашингтон и Брисел да су остали неми на дешавања у Црној Гори, поводом устоличења епископа Јоаникија. У ову причу умешао се и посланик Европског парламента и председник Покрета за успешну Хрватску Ладислав Илчић, наводећи да је за уздрману стабилност у Црној Гори одговорна Србија.

- Овога пута Србија је, у намери да оствари великодржавне аспирације, наоружала СПЦ подстичући тензије и ускраћујући значајном делу црногорског православног народа права на своју цркву, иако је она постојала у прошлости - рекао је Илчић.

Тадић је јуче поручио да је "трагикомичан став да је Ђукановић гаранција за црногорску државу, он је више гаранција за криминал".В. К.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)