СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ФАБРИКА "REGENT LIGHTING": Вучић најавио: Креће изградња обилазнице код Свилајнца (ВИДЕО)

Novosti online

20. 09. 2021. у 10:06 >> 11:50

НОВИ погон швајцарске компаније "Regent Lighting" у Свилајнцу, која ће запослити више од 120 радника, пресецањем врпце званично је отворио председник Србије Александар Вучић.

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ФАБРИКА REGENT LIGHTING: Вучић најавио: Креће изградња обилазнице код Свилајнца (ВИДЕО)

Фото: Новости


Вучић: У марту или априлу градићемо обилазницу око Свилајнца
-Донели смо одлуку, у марту или априлу, кренуће изградња обилазнице око Свилајнца, оба моста, на Ресави и Морави - најавио је председник.
- Урсула Рејнолдс је једна фантастична жена, и она је увела причу о дуалном образовању. већ смо избацили 4.000 деце која су добила посао у струци. На много скепсе је наишла та идеја, међутим, то је логично - рекао је Вучић.
Вучић је додао да споменута иницијатива о дуалном образовању мора да се унапреди.
-То је нешто у чему заостајемо за Немачком, Швајцарском, Данском, и оне су са разлогом значајно испред свих осталих - додао је Вучић.
Председник је истакао да је срећан што је у фабрици видео доста младих, јер су они ти који ће да сачувају места у којима се фабрике отварају, додајући да на тај начин нико неће желети да одлази из Србије.
-Остаје да се боримо за животни стандард, ми смо радили и обнове школа, држава је помогла са девет милиона евра, и подстицала свакога... Ми смо за ову фабрику дали мало новца, али верујем да су ту представници фабрике видели да имају посла са озбиљним људима, јер ми наше обавезе испуњавамо - додао је Вучић.

Милановић: Без подршке Владе и председника, Свилајнац не би изгледао како данас изгледа

Предраг Милановић, председник општине Свилајанц, захвалио је присутнима који су увеличали свечано отварање фабрике.

- Данас отварамо први погон, овде ће преко 100 грађана да нађе своје радно место, а паралелно са тим градимо нови погон, где ће људи добити добро и квалитетно плаћено радно место - каже Милановић.

Додаје да је ово 14. фабрика у Свилајнцу.

- Последњих 10 година, без подршке Владе Србије и председника Србије, Свилајнац не би изгледао како данас изгледа. Ова година је битна по још једном резултату, јер је ово трећа фабрика која се отвара у Свилајнцу - рекао је Милановић.

Хиљаде људи дочекало председника Вучића
Хиљаде људи окупило се да дочека председника у Свилајнцу.
- Захвалан сам данас што присуствујем отварању "Regent Lighting" фабрике која ће значити додатни импулс не само запосленима, него и општини Свилајнац. Учествујемо у обнови многих храмова у целом округу, наставићемо са тим. Велико хвала на свему, на подршци, разумевању, озбиљности, што сте разумели на који начин Србија може да иде напред. У Свилајнац смо, само у објекте и инфраструктуру, уложили 16 милиона евра. Ова фабрика значиће не само запосленима, него целој општини. Кренућемо у пројекат изградње обилазнице око Свилајнца, преко Ресаве и Мораве. То ће нас коштати око 25 милиона евра. Канализација ће нас коштати преко 55 милиона евра за целу општину. Радићемо и водоводну мрежу. Остаје нам да затворимо базен - поручио је председник окупљеним грађанима.


Председник обишао погоне фабрике
Вучић је обишао погон фабрике "Регент", где је разговарао са запосленима. Половина запослених је из Свилајнца, а друга половина је из околних места. Велики број запослених је из Крагујевца.
-Срећан рад желим и много успеха - поручио је Вучић запосленима.
- Већа је него што изгледа споља. Ово је Србији највише недостајало. Можда нам недостаје још четири или пет фабрика - рекао је Вучић.
Председнику је речено да су и ђаци са дуалног образовања почели да раде у тој фабрици, а он је поручио да Србија мора да настави да подстиче дуално образовање, јер оно доноси резултате. Навео је да Србија у томе има велику подршку швајцарских, немачких и аустријских партнера. Вучић је говорио о томе да није задовољан којом брзином поједини радови иду.

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Биће запослено 130 радника - Инвестиција вредна осам милиона евра

У овој фабрици биће запослено 130 радника, а инвестиција је вредна осам милиона евра.

Уговор о отварању фабрике потписали су пре више од годину дана у Базелу председник општине Свилајнац Предраг Милановић и оперативни директор "Регента" Јорг Стеимер.
 

Фото: Новости

"Регент" је у Свилајнцу изнајмио објекат од преко 1.000 квадратних метара, где је започео производњу, а паралелно градио је објекат за сопствену фабрику, у првој фази 6.000 квадратних метара, а у другој још толико, саопштила је раније Служба за односе са јавношћу Скупштине Општине.

Реч је о извозно оријентисаној компанији која је изградила фабрику у Великом Пољу, једној од две индустријске зоне ове општине, где раде још четири иностране фабрике.

Фото: Новости

- Процес је трајао око годину и сада је успешно завршен. Ово није битно само за Свилајнац већ и за Србију, јер је "Регент" светски позната компанија - рекао је Милановић раније и додао да су у конкуренцији са много већим градовима показали да умеју да одговоре на овако велике изазове.

- Процес одлучивања је био дуг и детаљан, одлучили смо се за Србију. Разматрали смо више опција, међу којима су Чачак и још неки градови на југу Србије, али смо на крају имали велику подршку Свилајнца и зато смо одлучили да нашу фабрику градимо баш тамо - рекао је Стеимер.

Фото: Новости

Генерални директор "Регента" Кристоф Плацер је истакао да се "радује отварању нове фабрике у Свилајнцу".

- Оно што нам је потребно је висококвалификована радна снага и зато смо се одлучили да будемо део система дуалног образовања са којим имамо одличног искуства у Швајцарској - рекао је он.

Радници из Србије који раде у овој компанији у Швајцарској рекли су делегацији из Свилајнца да је "Регент" одличан послодавац и да су веома задовољни условима рада у компанији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)