ЗБОГ ЂИЛАСОВИХ ФАЈОНОВА ХТЕЛА ДА НАПУСТИ САЛУ: Опозиција звала европарламентарце да посредују у дијалогу, сад тврди да су сами дошли

С. С. Р.

20. 09. 2021. у 07:25

ОПОЗИЦИЈА окупљена око Странке слободе и правде Драгана Ђиласа изашла је из преговора у оквиру међустраначког дијалога о изборним условима под "капом" европарламентараца, иако су упорно инсистирали да са влашћу желе једино да разговарају преко посредника.

ЗБОГ ЂИЛАСОВИХ ФАЈОНОВА ХТЕЛА  ДА НАПУСТИ САЛУ: Опозиција звала европарламентарце да посредују у дијалогу, сад тврди да су сами дошли

ЗАТЕГНУТО Тања Фајон, Владимир Билчик и Ивица Дачић, Фото Танјуг

Некадашњи градоначелник Београда чак је јуче и поручио да се "Европа сама понудила да посредује у дијалогу", иако су опозиционари својевремено сами инсистирали да се укључе медијатори.

Тако се колосек дијалога уз присуство странаца за викенд завршио прихватањем власти да примени споразум, према којем се, између осталог, оснива привремени надзорни одбор за праћење медија и кампање и дозвољава улазак представницима непарламентарних странака у Републичку изборну комисију. Опозицији је остављено да одлучи и о наредним корацима.

Према речима председника парламента Ивице Дачића, у једном тренутку су европарламентарци кренули да напусте дијалог, прво Кнут Флекенштајн, а затим Тања Фајон, разочарани понашањем дела опозиције, пре свега Драгана Ђиласа и Вука Јеремића:

- Рекао сам им: Дајте им паузу од 10 минута, па видите шта ћете да радите. Они су веома разочарани односом дела опозиције. Пре свега, мислим на Ђиласа и Јеремића. Они су тражили да дођу, само су са њима комуницирали. Ја сам са Бошком Обрадовићем разговарао 10 пута, са њима никад, јер они нас не признају као легитиман политички фактор.

Како сазнајемо, део опозиционара попут Двери, Социјалдемократске странке, Нове и ДЈБ, није у потпуности против договореног. Током састанака дискутовали су да је споразум добра полазна основа, а имали су недоумице ко ће гарантовати његову примену. Осим партија окупљених око Ђиласа - ДС, Покрет за преокрет... и представници Народне странке изјавили су да је споразум лош, али и додали да то не значи да ће бојкотовати изборе. Како је истакао потпредседник НС Мирослав Алексић, процењиваће где ће изаћи на биралишта, а где не (странка Вука Јеремића излази на локалне изборе у Неготину у октобру).

Председник ССП Ђилас рекао је јуче за Н1 да неће бити сарадње са делом опозиције која прихвати учешће у РИК и надзорном телу за медије.

- Европски посредници су задали још један ударац свима који верују да је Србији место у ЕУ.

Није фер да направите папир у ком су бесмислени предлози. Све релевантне странке опозиције имају негативан став према документу - истакао је Ђилас и додао да је још рано за одлуку да ли ће бојкотовати изборе.

Казао је и да има негативан став о изласку Народне странке на изборе у Неготину, али да неће да их критикује "јер они сигурно никада неће ући у власт са Вучићем".

Иначе, Ђилас је током дијалога инсистирао да се разговара о његовом предлогу да се дозволи опозицији да два пута недељно гостује на РТС по пола сата без власти и да се одређеним медијима дозволи да емитују своје програме на Јавном сервису. Када је то одбијено, напустио је разговоре.

КРИТИКЕ Драган Ђилас за неуспех дијалога оптужује ЕУ посреднике, Фото Танјуг

Председница Странке модерне Србије Татјана Мацура рекла је јуче да понуђени документ није идеалан, али јесте добар:

- Разумем и легитимни су политички разлози да се овај документ одбије. Први, страх од одмазде ботова по друштвеним мрежама и други - предизборна кампања увелико траје у којој једну сцену чини моменат у којем се каже - покушали смо, али није успело, на овај скуп смо дошли да са њега изађемо. Све су то легитимни политички, али и кукавички разлози да се у изјавама лидера чује да власт није учинила ништа. То, једноставно, није тачно. 

Договори трају

ДИЈАЛОГ без присуства странаца се и даље води. У наредних десетак дана требало би да дође до састанка на којем би се, у присуству председника Александра Вучића, говорило о коначном документу. До сада је договорено да се новац за изборе дели у односу 30 одсто пре гласања, а 70 после доделе мандата, да се смањи број потписа потребних за излазак на изборе за мањине - са 10.000 на 5.000, да се пронађу механизми за контролу извештавања током изборне трке на јавним сервисима...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)