ПРИШТИНА СРБИМА СКИДА ТАБЛИЦЕ?! Опасна дестабилизација прилика на Косову и Метохији уочи доласка изасланика Европске уније

Д. Зечевић / С. Ровчанин Томковић

20. 09. 2021. у 07:05

ПРИВРЕМЕНЕ институције на Косову и Метохији данас ће највероватније почети да ометају кретање Срба тако што ће скидати српске регистарске таблице са аутомобила и инсистирати на постављању привремених, са такозваним косовским ознакама.

ПРИШТИНА СРБИМА  СКИДА ТАБЛИЦЕ?! Опасна дестабилизација прилика на Косову и Метохији уочи доласка изасланика Европске уније

РАМПА Административни прелаз Јариње, Фото Косово онлајн

Ову бојазан изнео је јуче по подне директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и додао да је једини циљ оваквих неурачунљивих акција тзв. премијера Аљбина Куртија да изазове провокације и опасну дестабилизацију прилика на простору Косова и Метохије, те тиме директно угрози мир и стабилност.

- Сви треба да знају да је Курти човек који жели да изазове инциденте по сваку цену, што ће створити потпуни застој живота на северу КиМ, који ће трајати све док се не прекине неоправдан напад и угњетавање српског народа - истакао је Петковић и додао да је у питању кршење Бриселског споразума.

Претходно су грађани приметили да се на административним прелазима постављају монтажни контејнери, који ће, како се сумња, служити за замену таблица и наплату осигурања за све који желе да пређу. Овај след догађаја заправо је само наставак реторике Куртија који већ данима најављује да ће увести тзв. мере реципроцитета. У јеку ове нове кризе у најави, у Београд данас долази специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.

Разјашњење Мирослав Лајчак и Александар Вучић, Фото Инстаграм

Иако је његова изјава уочи доласка "да је у питању регуларна посета у циљу разговора са лидерима о томе како даље напредовати у процесу дијалога", фасцикла са темама о којима ће се причати је "дебела". А, међу њима и Лајчакова недавна порука из Приштине да "му је мандат такав да треба да се заврши пуним међународним признавањем Косова и успостављањем контроле на целој територији".

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је јуче "да би Србија требало енергично га га упозори да одустане од изјава којима мотивише и охрабрује Приштину да настави са једностраним потезима".

- Не знамо ко му је дао такав мандат - истакао је Дрецун.

- Циљ посете је и припрема дијалога на највишем нивоу. Без расветљавања судбине несталих и отварања архива ОВК, не може бити помака у целом процесу. Упркос томе што тврде да ОВК није била чврсто структурисана организација, јасно је да је функционисала као класична паравојна формација и да је као таква водила евиденцију шта су радили њени припадници. Постоји документација и ми смо дошли до једног дела - идентификациона документа, дозволе о кретању, наређења... Имали смо чак документ из оперативне зоне Дукађин, који је имао и руком писан додатак о ликвидацијама Албанаца које су сматрали колаборационистима.

КОНТЕЈНЕРИ Припрема за наплату такса, Фото Косово онлајн

Према плану, Лајчак ће се у Београду првог дана посете састати са председником Србије Александром Вучићем, а вероватно ће разговарати и о ставовима премијера тзв. Косова Аљбина Куртија, са којим се Лајчак два пута састајао током прошлонедељне посете Приштини.

Претње Куртија које је изнео  протекле недеље после састанка лидера са немачком канцеларком Ангелом Меркел почеле су да се остварују. Према сазнањима "Новости", сем на ознаке косовске државности на регистарским таблицама, Курти је "циљао" и на личне карте, пасоше, факултетске дипломе свих који живе на КиМ...

ХИТНО ОСЛОБОДИТИ ТОДОСИЈЕВИЋА

ЈЕДНА од тема на којима ће наша страна инсистирати, што је више пута поменуо и Вучић јесте да се разреши заврзлама око Ивана Тодосијевића, посланика Српске листе у косовском парламенту. Он је осуђен на две године затвора, због изјаве да је "повод за бомбардовање Србије измишљена хуманитарна катастрофа - тзв. Рачак".

Адвокат Небојша Влајић упутио је Врховном суду Косова захтев за заштиту законитости против пресуде.

- Очекујем да се захтев што пре узме у разматрање и донесе једина правична и праведна пресуда, а то је ослобађајућа. Јер, оно за шта је Тодосијевић осуђен није кривично дело - казао је "Новостима" Влајић.

Иначе, ни у једном суду, па ни у Хагу, није донета пресуда за Рачак, који се сматра антитерористичком акцијом полиције против тзв. Ослободилачке војске Косова, иако ју је амерички дипломата означио као напад на цивиле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)