ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ЕРДОГАНОМ: Турска је пријатељ Србије и њихова подршка нам је важна

Novosti online

18. 09. 2021. у 12:26

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ЕРДОГАНОМ: Турска је пријатељ Србије и њихова подршка нам је важна

Фото: Принтскрин

Вучић је рекао да је имао добар разговор са Ердоганом и да су причали два сата. 

Фото: Принтскрин

Првенствено је тема разговора била економија. 

- Омогућићемо нашим грађанима бољу робну размену и лакши прелазак границе. Наша сарадња је сада на најбољем могућем, рекао бих историјском нивоу - рекао је Вучић.

Такође, Вучић и Ердоган су причали и у односима у региону, како билатералних, тако и мултилатералних.

- До краја године очекујем званичну посету председника Ердогана Србији - рекао је Вучић.

Председник је истакао да је Турска важна регионална сила.

- Разговарали смо о доносима у региону и има ту неких ствари које не могу да откривам. Важно је да Турска подржава дијалог Београда и Приштине. Турска је пријатељ Србије и њихова подршка нам је важна и у очување регионалног мира и стабилности - каже Вучић.

Председник је навео да је робна размена са Турском увећана вишеструко и да ће грађани Србије имати велике користи од сарадње са овом земљом.

- У политици и економији не постоји ништа што се решава за дан - рекао је Вучић.

Вучић каже да је лично задовољан састанком са Ердоганом.

Вучић је тада изразио задовољство постигнутим нивом билатералних односа за које је рекао да их одликује интензиван политички дијалог, продубљена сарадња и међусобно поверење и поштовање, а оцењено је да "изузетан лични и професионални однос двојице председника значајно доприноси развоју политичких, економских и свих других веза измеду Србије и Турске".

- Инвестиције турских компанија у Србију у последње две године се интензивирају са перспективом даљег раста - навео је Вучић.

Иначе, када је реч о економској сарадњи две земље, спољно-трговинска размена износи више од милијарду и 300 милиона долара, а у нашој земљи послује више од 800 турских компанија које запошљавају око 10.000 радника.

Медијска хистерија у Хрватској

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је хистерију хрватских медија и рекао да очекује да их опишу да су гори од свих српских таблоида због тога што би и он сам потписао 80 одсто ствари које су написали. 

Вучић је рекао да никада у савременој историји, ни у једној земљи, није вођена хајка на некога данас, као на њега у Хрватској.

Вучић је рекао да су Хрвати и даље испред нас у односу БДП по глави становника, али да Србија смањује ту разлику.

- Толико су лепог и позитивног о мени написали. Све што кажу радо бих потписао и прихватио. Оптужиће их да су гори од српских таблоида. Никада оваква кампања није била против неког са толико наручених текстова у свим хрватским медијима. Оно што им је најболније, поред прича о томе како Србија набавља оружје, приче о српској застави је она ј наслов "Неће нас Србија још десетљећима стићи". Они ту не говоре о апсолутном БДП већ о БДП по глави становника, али се и тај однос мења и све више смањује. Ми њима честитамо што су економски напредовали и постали део ЕУ и НАТО и тако остварили своје снове. Поновићу још једном, Србија се неће плашити и стидети својих успеха. Бежали су нам у укупном БДП-у, а сада ћемо завршти годину приближно. Србија стиже и престиже Хрватску по свим економским параметрима и то је оно што их највише боли. Честитам им на свим успесима, али ја се радујем свим успесима моје земље, радујем се и наоружању и нашој јакој војсци која никог не напада, нити има жељу, већ штити интересе Србије и српског народа. Радујем се јакој Србији - каже Вучић.

Размислите зашто им ја толико сметам, рекао је Вучић.

Прозападна опозиција - Нико у Србији неће да гласа за њих

Вучић каже да је главни проблем прозападне опозиције што не постоји довољно јака снага споља која би их на силу довела на власт.

- Нико у Србији неће да гласа за њих. Можда неко, али недовољнио да освоје власт. Тим људима није стало до никаквог разговора и договора. Видели су људи и из Европе да део опозиције занима само како да напуне своје џепове и да ту нема никакве политике - констатовао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)