ЈАВИО СЕ БРЂАНИН ИЗ ХАГА: Огласио се бранилац бившег потпредседника Владе РС

С. Ј. М.

17. 09. 2021. у 13:59

РАДОСЛАВ Брђанин, некадашњи потпредседник Владе Републике Српске, који је осуђен у Хашком трибуналу на 30 година затвора, враћен је из Данске где је издржавао казну, у затвор у Схевенингену у Холандији.

ЈАВИО СЕ БРЂАНИН ИЗ ХАГА: Огласио се бранилац бившег потпредседника Владе РС

Фото: Принтскрин

Брђанинов бранилац Новак Лукић нам каже да је Кармел Ађијус кад је одбио условно пуштање навео да су испуњени сви потребни услови, али осуђени није показао довољну свест о злочину:

- Практично тражи да призна дело, иако се Брђанин на такав начин признањем никада није бранио. До сада Ађијус није никога пустио после две трећине издржане казне. Данска га је обавестила да Брђанина не жели више да држи у затвору и председнику суда су отворено рекли да не подржавају његов став. Брђанин је у Схевенинген пребачен у уторак 14. септембра. Јавио ми се да је дошао и да је све у реду. На спрату је са Сретеном Лукићем, Ратком Младићем, Франком Симатовићем и Јовицом Станишићем. Интересовао се какве су процедуре да га посети породица, а може два пута недељно да се чује са њима преко видео-позива - рекао је Новак Лукић.

Радослав Брђанин ће у Схевенингену остати све док управа Механизма за кривичне судове у Хагу не направи споразум са неком другом земљом у коју ће бити пребачен на издржавање остатка казне.

Он је у затвору пуне 22 године, откако га је 1999. године у БиХ ухапсио СФОР и испоручио Хагу. Пре две године је стекао сва права на условни отпуст, али ни њему као ни Сретену Лукићу, Радивоју Милетићу, Драгољубу Кунарцу и Властимиру Ђорђевићу, председник Механизма у Хагу Кармел Ађијус не дозвољава да изађу на слободу. Он од њих тражи, као услов да би им одобрио излазак из затвора, да сад годинама након пресуда признају злочине на које су осуђени, иако су их током суђења негирали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)