СРПСКОГ ПОЛИТИЧАРА ВРАТИЛИ У ХАГ: Срамна одлука Механизма због које испашта Радослав Брђанин!

С. Ј. М.

17. 09. 2021. у 12:12

РАДОСЛАВ Брђанин, некадашњи потпредседник Владе Републике Српске, који је осуђен у Хашком трибуналу на 30 година затвора, враћен је из Данске, где је издржавао казну у затвор у Схевенингену у Холандији.

СРПСКОГ ПОЛИТИЧАРА ВРАТИЛИ У ХАГ: Срамна одлука Механизма због које испашта Радослав Брђанин!

Фото: АП

Разлог за његово пребацивање је што је Данска обавестила суд у Хагу да је према свим њиховим законима Брђанин испунио услове да га пусте на слободу и да више немају право да га држе у затвору. Нагласили су да он више у Данској не може да издржава казну, јер би тиме прекршили његова људска права.

Радослав Брђанин ће у Схевенингену остати све док управа Механизма за кривичне судове у Хагу не направи споразум са неком другом земљом у коју ће бити пребачен на издржавање остатка казне.

Он је у затвору пуне 22 године, откако га је 1999. године у БиХ ухапсио СФОР и испоручио Хагу. Пре две године је стекао сва права на условни отпуст, али ни њему као ни Сретену Лукићу, Радивоју Милетићу, Драгољубу Кунарцу и Властимиру Ђорђевићу, председник Механизма у Хагу Кармел Ађијус не дозвољава да изађу на слободу. Он од њих тражи, као услов да би им одобрио излазак из затвора, да сад годинама након пресуда признају злочине на које су осуђени, иако су их током суђења негирали.

БОНУС ВИДЕО: КАКО ИЗГЛЕДА ХАШКА ПРАВДА - Србима десет векова робије

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)