ПЕТКОВИЋ СА АМБАСАДОРОМ БЕЛГИЈЕ: Упознао га са положајем Срба на КиМ

Д.Зечевић

16. 09. 2021. у 15:50

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са амбасадором Краљевине Белгије у Србији Кунрадом Адамом, кога је упознао са положајем српског народа на Косову и Метохији и током дијалога Београда и Приштине, са посебним освртом на последње разговоре, одржане прошле недеље у Бриселу.

ПЕТКОВИЋ СА АМБАСАДОРОМ БЕЛГИЈЕ: Упознао га са положајем Срба на КиМ

Фото: Канцеларија за КиМ

Петковић је , како се наводи у саопштењу за јавност Канцеларије за Косово и Метохију нагласио да је српска страна и овог пута показала конструктивност и била отворена за разговоре о животним питањима, попут слободе кретања, поштовања права на слободу говора и мишљења, енергетике, правосуђа, али и о примени до сада постигнутих договора, пре свега о формирању Заједнице српских општина, што Приштина, више од осам година, одбија да спроведе у дело. О тим питањима, према Петковићевим речима, приштинска делегација није желела да разговара. Он је навео да је српска страна покренула и питање несталих, сматрајући његово решавање цивилизацијском обавезом обе стране.

- Београд је до сада одговорио на све захтеве Приштине и претражио 22 локације, а са друге стране, Приштина не одговара на захтев Београда да претражи 9 локација- рекао је Петковић и додао да ће поновне претње Приштине некаквим реципроцитетом и одузимањем регистарских таблица, угрозити слободу кретања српског народа на Косову и Метохији .

- Бројни, свакодневни инциденти и напади на наш народ, његову имовину и на имовину СПЦ, само потврћују колико је ситуација на Косову и Метохији тешка и колико је неопходно да Приштина, не само формално, већ и суштински приступи дијалогу, као једином рационалном средству за решавање несугласица- нагласио је Петковић. У том контексту, директор Петар Петковић је истакао значајну улогу КФОРА у очувању српских светиња, посебно манастира Високи Дечани.

- Београд је доследно и искрено био и остао опредељена за проналажење начина за нормализацију ситуације у покрајини, међутим поступци Приштине не остављају много простора за оптимизам- закључио је директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)