ХРВАТИ СА СТРАХОПОШТОВАЊЕМ О ВОЈСЦИ СРБИЈЕ: Без сумње Србија је најснажнија у региону

Novosti online

16. 09. 2021. у 09:22

ХРВАТСКИ портал 24сата.хр објавио је текст под насловом "Стратегија обране 'српског света': Ово је наоружање које је Вучић набавио из иноземства", а у коме са страхопоштовањем пишу о наоружању Србије.

ХРВАТИ СА СТРАХОПОШТОВАЊЕМ О ВОЈСЦИ СРБИЈЕ: Без сумње Србија је најснажнија у региону

Fot: Printskrin

У тексту овај хрватски портал цитира истраживање портала „Global Firepower“ (ГФ), а по коме Србија далеко предњачи над Хрватском када је у питању наоружање. 

- Према ГФ индексу Србија заузима 61, а Хрватска 63. место. Пре четири године Хрватска је била 68, а Србија 89. С друге стране, стално се истиче да ће по БДП-у Србија догодине престићи РХ. Србија има преко 32 хиљаде војника, распоређено у две гране - Копнену војску и Ратно ваздухопловсто и противваздухопловну одбрану наспрам упола мање у Хрватској војсци - наводи се у тексту 24сата.хр.

Даље у тексту Хрвати наводе одакле је Србија на челу са председником Александром Вучићем набавила војну опрему, те наводећи карактеристике које поседује та опрема. 

- Србија је највише уложила у набавку опреме ратног ваздухопловста (РВ) и противваздухопловне одбране (ПВО). За потребе РВ од РФ су набављени моћни хеликоптери, четири борбена хеликоптера Ми-35М и три борбено-транспортна хеликоптера Ми-17В-5 (уз два нова из 2016) и од Немачке пет Ербас вишенаменских хеликоптера Х-145М, сви међу најбољим у класи. Ратно ваздухопловсто војске Србије данас је без сумње једно од најснажнијих у регији - признају Хрвати у овом тексту.

Хрватски портал даље наводи од кога је Србија набавила војну опрему те пишу да "РВ располаже с 14 авиона Миг 29, 11 једноседа и 3 двоседа, прецизније једном ескадрилом. То није довољно за озбиљно ратовање, него само за одржавање способности. Миг 29 је модернизован на стандард СМ, авион је сада вишенаменски намењен за ловачко-пресретачка деловања против непријатељских летелица, а у помоћној намени за деловања по циљевима на земљи и води".

- Десантно-јуришни хеликоптери Ми-35М („летећи тенкови“) намењени су за извођење борбених деловања по циљевима на земљи, у оквиру ваздушне ватрене подршке снагама копнене војске, што подразумева противоклопну борбу ракетама и уништење непријатељске живе силе. Ми-35М може изводити и деловања и по циљевима у ваздушном простору, обављати ваздушни транспорт људства и терета, извиђачке и патролне задатке, као и десант тимова. Од наоружања, на хеликоптеру је у окретној куполи уграђен топ калибра 23 мм. На сваком крилу може носити широк арсенал наоружања, укључујући додатне топове 23 мм, невођене ракете и то: 80 ракета С-8 80 мм или 10 ракета С-13 122 мм као и осам вођених ракета Атака домета 8 км или Штурм 130 мм домета 6 км. Нови хеликоптери Ми-17В-5 су мултифункционални, имају првенствено транспортну улогу, да превозе падобранце и специјалце. Поред тога носе ведра воде за гашење пожара. Истовремено могу бити наоружани ракетама (вођене и невођене) и топовима 23 мм, што значи да могу суделовати и у борбеним деловањима - наводе Хрвати.

Они пишу и о вишенаменском хеликоптеру Х-145М, али и детаљно о развоју ПВО моћи Србије.

- Х-145М је вишенаменски хеликоптер намењен за транспорт људи и средстава, обављање трагања и спасавања, медицинско превожење, извиђање и осматрање бојног поља, као и за ватрену подршку. Опремљен је најсавременијим оптоелектронским и навигацијским системима који омогућавају употребу у сложеним метеоролошким условима, дању и ноћу. Војска Србије и одбрамбена индустрија опремају хеликоптер Х-145М наоружањем из домаће производње. Реч је о ракетном лансеру 80 мм и гондоли с тешким митраљезом 12,7 мм. ПВО Србије је сада слојевита, системи су набављени и са Истока и са Запада. Од Руса је купљен Панцир С1, а од Кинеза систем ФК-3. С друге стране, од Француза је купљено 16 ПВО система Мистрал 3+ и 50 ракета за уградњу на домаћи ПВО самоходни ракетни систем ПАСАРС-16. Панцир С1 има два двоцевна топа 2А38М калибра 30 мм, учинковитог домет до 3 км по висини и до 4 км по даљини. Поред тога, има 12 нових радио-заповедно вођених ракета 57Э6-Е домета до 15 км по висини и до 20 км по даљини. Могуће је истовремено гађање четири циља с осам ракета (две ракете по циљу). Кинески самоходни ракетни систем ПВО средњег домета ФК-3, наоружан је ракетама домета до 100 км по даљини и до 27 км по висини и радаром за праћење циљева до 250 км. Истовремено може пратити до 40 циљева, а на шест од њих наводити истовремено до 12 ракета. Од Кинеза су набављене нове беспилотне летелице ЦХ-92А, чиме је ПВО поново добила и способност извиђања терена из ваздуха, након што су повучени авиони Миг 21 и Орао опремљени опремом за снимање. Србија је набавком кинеских извиђачко-борбених беспилотних летелица ЦХ-92А у 2020. години постала прва земља наоружана борбеним дроновима у региону. Војска Србије је укупно набавила шест летелица и 18 ракета. Србија је куповину кинеских беспилотних летелица искористила за унапређење властите беспилотне летелице Пегаз. Поред тога Кина је донирала неборбену опрему која укључује информатичку биротехничку опрему, 20 санитетских моторних возила, 16 гумених чамаца, исто толико ванбродских мотора, пет моторних санки и десет преносивих уређаја за откривање експлозивних направа, 40 средстава од самоходних инжењеријских стројева, моторних возила, средстава интегралног транспорта и специјална возила.

Такође, Хрвате брине и набавка дронова од Турске.

- Србија је најавила набавку турских борбених дронова Бајрактар ТБ2, чиме би знатно повећала ескадрилу борбених летелица. Бајрактар ТБ2 може бити наоружан полуактивно ласерски вођеним ракетама МАМ-Л и МАМ-Ц, као и ласерски вођеним ракетним пројектилима калибра 70 мм Цирит. Уз наведено, у протеклом периоду рађени су експерименти с интегрираним противоклопним УМТАС ласерским пројектилима. Према последњим информација Србија такође води интензивне преговоре с Израелом о набавци дронова типа Хермес 900 или Херон - пише 24 сата.

Хрвати усмеравају велику пажњу на моћ ПВО Србије и најављују нове набавке Србије, те пишу да руски систем "Красуха" нема нико у региону.

- Донацијом је од Русије добијено 30 главних борбених тенкова Т72МС и 30 оклопно-извиђачких возила БРДМ-2МС. Тенк је наоружан топом калибра 125 мм с борбеним комплетом од 42 пројектила, митраљезом ПКТ 7,62 мм с борбеним комплетом од 2000 метака и тешким митраљезом КОРД 12,7 мм с борбеним комплетом од 600 метака. У поређењу с М84 има бољу оклопну заштиту, јачи мотор, али слабији систем за управљање паљбом. БРДМ-2 МС намењен је за извиђање у свим борбеним операцијама на копну и води. Возило је наоружано митраљезима 14,5 мм КПВТ и 7,62 мм ПКТ. Има добру противваздушну заштиту и опремљено је термовизијским камерама које омогућавају уочавање циљева на даљини од 3,5 км, а распознавање на 2 км, што олакшава посматрање и извиђање ноћу. Од САД војска Србије је путем донације добила 40 возила HMMWV, а већина возила је балистички оклопљена. Осим возила, донација је обухватала бесплатно одржавање и резервнe делове, као и обуку возача и механичара. Поред тога, дониран је Центар за симулацију с медија центром, тренажером за гађање, санитетским и 3Д симулатором виртуалне борбе. Партнерску сарадњу војска Србије има с Националном гардом Охаја, док Хрватска с Националном гардом Минесоте. Када се све ово зброји војска Србије има шарену палету наоружања са свих страна света. Набавка наоружања и војне опреме за војску Србије већином је јавности остала тајна, што је често правдано захтевом продаваца и уз уверавање да је Србија добила јако повољну цену. За очекивати је да ће се у следећим набавкама допунити ескадриле хеликоптера с још по три Ми-17В-5 и Х145М као и четири Ми-35М што би могло коштати од 150 до 200 милиона евра. Спомињу се и хеликоптери Ербас Х215М или Х225М познати по имену Супер Пума, као и средњи транспортер Ербас Ц295. Следеће што је готово сигурно је набавка још два Панцира С1, чија се вредност може проценити на 200-250 милиона евра. Испод радара је прошла прича о набавци руског ПВО система средњег домета „Бук“. Од остале технике за РВ и ПВО најпотребнији су посматрачки радари као и додатан број извиђачко-борбених беспосадних летелица. Планира се и набавка великог броја руских лаких преносивих ракетних система Игла-С или Верба. Највећу пажњу изазвала је најава набавке руског ПВО система „Красуха“, намењеног за електронску борбу, нешто што нико не поседује у региону. Од преносних противоклопних вођених ракетних система спомињу се амерички Јавелин, израелски Спајк и руски Корнет. Много је тога што се очекује да ће бити у Плану опремања војске Србије за раздобље до 2030. године - наводе Хрвати.

Фот: Принтскрин

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)