И КУРТИ И ХРВАТСКА НАМ ПРЕТЕ ТУЖБАМА: Синхронизована акција Приштине и Загреба организована баш на празник Српског јединства

Е. В. Н.

16. 09. 2021. у 08:00

БАШ уочи обележавања великог празника, Србији су стигле две "честитке", из Приштине и Загреба.

И КУРТИ И ХРВАТСКА НАМ ПРЕТЕ ТУЖБАМА: Синхронизована акција Приштине и Загреба организована баш на празник Српског јединства

Фото Танјуг/АП/ХИНА

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поново најављује мере реципроцитета према Београду и тужбу за наводни геноцид, указујући да су о свему обавештене владе земаља ЕУ. А председник хрватске владе Андреј Пленковић јуче је у Сабору изјавио да Загреб "није сметнуо с ума подизање тужбе против Србије и захтев за ратну одштету".

Ове рафалне претње и синхронизовани притисак на нашу државу, сигурно не случајно, стижу само три дана пошто је председник Александар Вучић од немачке канцеларке Ангеле Меркел добио похвале за економски напредак наше земље, позив да се Србија и цео Балкан придруже Европској унији, а да притом није изговорила да морамо да признамо тзв. Косово, чиме је сигурно разочарала приштинску власт.

Фото: Архива ВН

Жута кућа где су вадили органе отетим Србима

Коментаришући нови Куртијев испад, Вучић је рекао да је за Србију од кључног значаја пресуда у трећем степену посланику Ивану Тодосијевићу, који је осуђен због изнетог става да је случај Рачак измишљен.

Упитан - како доћи до компромисног решења у ситуацији када Приштина одбија да примењује договорено из Бриселског споразума, а не поштује ни Вашингтонски споразум, председник је поручио да се труди да се не обазире на то:

- За нас је важно да, колико је могуће, сачувамо сигурност наших људи на КиМ. Треба видети и шта су друге ствари око поштовања Бриселског споразума, хоће ли да ураде или не. А да утичете на ирационалне потезе, то је апсолутно немогуће. Не можете да промените ништа.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић Куртијеву најаву тужбе за наводни генцид назива - нереалном. Он је рекао и да не зна чему сада служе те изјаве, јер је прошло време предизборних кампања:

Фото: Архив ВН

- Ако ви над неким почините геноцид, како је онда могуће да тај народ који је оптужен за геноцид буде готово истребљен са КиМ, а Албанаца има више него што их је било.

Тема тужбе и ратне одштете отворена је на почетку редовног јесењег заседања у хрватском Сабору, када посланици постављају питања премијеру и министрима, а већина се односила баш на Србију. И управо јуче се Стипо Млинарић, из опозиционог Домовинског покрета, сетио да упита за процес против наше земље.

- Та тема је подигнута на билатерални ниво. Радимо на томе, нисмо то сметнули с ума. Дијалог који наши министри и ја лично водимо са удружењима хрватских логораша, искрени су и конкретни. Ми ћемо на томе истрајати, настојаћемо да правда буде реализована. Битно је да истина о Домовинском рату није упитна. Свесни смо патње свих оних који су прошли логоре, нисмо то заборавили - навео је Пленковић.

Посланик Млинарић је додао да тужба и ратна одштета "нису питање новца, већ достојанства", приметио је да појединци губе приватне тужбе против Србије, па морају да плате судске трошкове.

Министар спољних послова Горан Грлић Радман, на питање о граници са Србијом на Дунаву, рекао је да су преговори у току, наводећи да, ако се то питање не реши билатерално, постоји Међународни суд правде.

И СРПСКА ЗАСТАВА ТЕМА У САБОРУ

НА захтев једног посланика да хрватски парламент осуди позив председника Србије Вучића да сви Срби у свету истакну српску заставу, поводом обележавања Дана српског јединства, одговорио је председник Сабора Гордан Јандроковић:

- Та тема не заслужује посебну расправу јер је иницијатива промашена, свима је јасно. Драго ми је да су се припадници српске мањине о томе изјаснили.

Српски министар унутрашњих послова Александар Вулин поручује да је истицање српске заставе само повод за нападе на Србију и њеног председника, а да је узрок јачање Србије и обједињавање Срба под вођством председника свих Срба Александра Вучића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)