"ТОГ 15. СЕПТЕМБРА ЈЕДИНИ ПЛАН ЈЕ БИЛА СЛОБОДА": Вучић објаснио зашто је Србија изабрала овај датум за Дан српског јединства

Novosti online

15. 09. 2021. у 19:29

РЕПУБЛИКА Србија и Република Српска обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Председник Србије Александар Вучић је објаснио зашто је Србија изабрала 15. септембар за Дан српског јединства.

ТОГ 15. СЕПТЕМБРА ЈЕДИНИ ПЛАН ЈЕ БИЛА СЛОБОДА:  Вучић објаснио зашто је Србија изабрала овај датум за Дан српског јединства

Фото: П. Милошевић

- То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција, вера, али и вредности на којима почива читаво друштво, вредности које једну државу чине цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна шта јој је и зашто чинити.

Датум који смо изабрали, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта, онај дан у којем, заједно, леже и наш бол и наша слава, који чине први део оне Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на заједничкој патњи, слави у прошлости, и заједничком плану за будућност.

Тог 15. септембра једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле уз чувену наредбу Живојина Мишића:

"У смрт, само не стајте! Напред, у отаџбину!"

 Тај дан је био први у низу истих таквих плебисцита, на којима смо, без обзира на крваву цену, бирали, наново и наново, Србију и њену слободу.

И данас је, баш зато, важно, да славећи све жртве, сваку кап крви коју су пролили, сваку кост коју су посејали, на још једном плебисциту усвојимо свој нови план за будућност. Ону у којој ћемо стајати под истом заставом, знајући да је она застава слободе, и застава мира, а поготово застава будућности. Застава нашег јединства у намери да сачувамо идентитет и право да будемо то што јесмо, један те исти народ, који не жели да било шта од било кога узме, да било кога угрози, него само да за себе издејствује исто оно право које признаје другима. Право на име, на историју, културу, језик, веру, традицију и, самим тим, постојање - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)