КОМИТЕ ТРАЖИЛЕ ПОМОЋ СТРАНАЦА: Док се чека потписивање темељног уговора СПЦ и Црне Горе, са Цетиња се жале међународној заједници

В. К.

14. 09. 2021. у 08:00

ТАЧКА на текст Темељног уговора, који Српска православна црква треба да потпише са Владом Црне Горе, могла би да буде стављена на наредној седници Синода СПЦ, а друга опција је да уследи нова корекција његових двадесет чланова.

КОМИТЕ ТРАЖИЛЕ ПОМОЋ СТРАНАЦА: Док се чека потписивање темељног уговора СПЦ и Црне Горе, са Цетиња се жале међународној заједници

Фото: Новости

У Подгорици се незванично помиње термин седнице - 23. септембар. Патријарх српски Порфирије је, раније, обавестио премијера Здравка Кривокапића да је предложене измене упутио одређеној стручној комисији која ће их размотрити по окончању сезоне годишњих одмора, а стручно мишљење ће дати Синод, који има последњу реч по овом питању.

Јуче су "Вијести" објавиле да су имале увид у нацрт Темељног уговора који је Влада Црне Горе упутила патријарху Порфирију, наводећи да се нигде више не помиње назив Православна црква у Црној Гори, а само у преамбули на два места - Српска православна црква у Црној Гори.

"Новости" су раније имале сазнања да у тексту уговора нема ставке која је била спорна политичарима у Црној Гори, у којој се наводи да се не може градити ниједан верски православни објекат у Црној Гори без сагласности надлежног архијереја СПЦ, као и одредба о СПЦ као традиционалној верској заједници са историјским континуитетом. У преамбули уговора, која није правно обавезујућа, наводи се да уговор склапају Влада Црне Горе и СПЦ и наводи да је хришћанска црква на простору данашње Црне Горе присутна од "апостолских времена и њеног континуитета кроз историјско православно и црквено устројство од оснивања Зетске, Будимљанске и Хумске епископије 1219. године", те да СПЦ у Црној Гори чине четири епархије. Избрисана је и тачка да се у Темељном уговору као нерадни дани за православне хришћане предвиђају и верски празници који нису прописани Законом о државним и другим празницима. Спорна је била и одредба у члану 12 којом би се држава обавезала да у року од једне године уз сарадњу са СПЦ и другим верским заједницама припреми закон којим би се регулисало питање повраћаја и обештећења, односно реституције покретних и непокретних добара која су национализована без правичне накнаде.

Фото Петар Милошевић

Патријарх Порфирије

Темељни уговор нашао се у сенци немилих цетињских догађаја приликом доласка патријарха Порфирија на дан устоличења митрополита Јоаникија у Цетињски манастир. Тензије су настављене новим комитским скупом на Дворском тргу пре два дана који су обележили нескривена мржња према Србима у Црној Гори, Србији и Српској православној цркви. У такозваном белведерском прогласу позивају међународну заједницу да се непристрасно и јасно укључи у одбрану грађанских права свих грађана ове земље "који не прихватају радикалну и шовинистичку идеологију Српског света, те изврши притисак на актуелну власт која ову земљу из Европе води у подземље Вучићевог Српског света". Траже да премијер Кривокапић и потпредседник Владе Дритан Абазовић поднесу оставке због "одговорности за репресију и незапамћено насиље над својим грађанима", а одговорни из безбедносног сектора "због залоупотребе полицијских и војних ресурса против својих грађана, а у корист црквене организације туђе државе".

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: НЕ МОЖЕТЕ ДА СПРЕЧИТЕ ДА ПОСТОЈИМО

ОСВРЋУЋИ се на догађаје у Црној Гори приликом устоличења митрополита Јоаникија, патријарх Порфирије рекао је да су неки хтели најједноставнијом заменом теза да спрече чист верски чин.

- Спречаван је паљењем гума, бацањем каменица, тај "мирни протест" је хтео да спречи оно што је Уставом загарантовано, што је загарантовано Повељом УН - право на верску слободу. Немамо ништа против, можете да протестујете, то је ваше право, али да спречавате да постојимо, да се одрекнемо своје душе, то напросто није могуће - казао је Порфирије.

Патријарх каже да СПЦ не жели да утиче ни на једну групу људи која се организује као молитвена заједница и додаје да такве заједнице могу да покушају и да отму духовни идентитет од СПЦ, али то није могуће учинити и нема разлога бранити се од тога.

- Заменом теза на силу је неко хтео да нас спречи да дођемо у своју кућу, хотећи да прикаже да када ми покушамо, водећи рачуна да никога не повредимо, да уђемо мирним путем у своју кућу, будемо проглашени за насилнике. Одрекли смо се свега, народу рекли да не долази на Цетиње - навео је патријарх.

Влада ЦГ

Здравко Кривокапић

КРИВОКАПИЋ СА ШЕФОВИМА СТРАНАКА ВЛАДАЈУЋЕ ВЕЋИНЕ

НИКО није јачи од државе, а одредбе правног система морају важити за све без изузетка, поручено је са састанка председника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића са представницима парламентарне већине. Како је саопштено из Владе, на састанку је разговарано о актуелним дешавањима у земљи.

- На састанку је констатовано да имају јединствен став о неопходности смиривања актуелне политичке ситуације уз поштовање Устава и закона Црне Горе. Са састанка је послата јединствена порука да нико није јачи од државе и да одредбе правног система морају важити за све без изузетка - саопштено је из Владе.

У заједничком саопштењу премијера и представника парламентарне већине, истиче се да "ко није спреман да истраје на том путу није ни достојан повјерења које су нам дали грађани 30. августа 2020. године".

На састанку су били Горан Даниловић (Уједињена Црна Гора), Славен Радуновић (Нова српска демократија), Драган Ивановић (СНП), Бранко Радуловић (ПзП), Момо Копривица (Демократе) Максим Вучинић (РП), Милош Конатар (УРА) и Срђан Павићевић (Цивис).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)