ВУЧИЋ У КРАЉЕВУ: Нападају нас, а ми настављамо да радимо још више! (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

12. 09. 2021. у 09:25 >> 13:51

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић обишао је реконструисани Атлетски стадион у Краљеву и присуствовао отварању фабрике "Леони".

ВУЧИЋ У КРАЉЕВУ: Нападају нас, а ми настављамо да радимо још више! (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Г. Шљивић

Питања новинара

Председник се, одговарајући на питања медија, осврнуо на нападе медија из региона.

- Није само "Вечерњи лист", сви медији у Хрватској су кренули у кампању, а она је суштински против било каквих српских интереса. Ако погледате пажљиво, видећете да не постоји никакав повод, стигао је налог, а кад добијете политички народ, онда то морате да радите. Ја сам мислио да је то земља ЕУ, да има различитих ставова, али је став против Србије исти. Увек ће рећи да је то против Вучића, али кад добро погледате, схватићете да је то напад на Србију. Управо зато морамо другачије да се понашамо, али дежурни кривац за све мора да буде Србија, ја сам само представник те Србије. Иако сам био позван на Цетиње и у Подгорицу, ни у шта се нисам мешао, али наравно дежурни кривац мора да буде Србија - рекао је Вучић.

- Они говоре у мојим изјавама, а ја о њиховим делима. Ја их разумем, али све што они причају нема везе са истином, осим једне ствари - Смета им снажнија Србија.

- Ми морамо да се понашамо другачије. Кажу Вучић хоће да избрише 10. април, то је дан када је створена НДХ. Они су извукли ту јадну причу, шесторица Вучића су убијени, имамо и потврду у Патријаршији, имамо и где и како и ко је учествовао у ликвидацији. Они су све куће Вучића спалили 92. године. Наш однос не сме да буде хистеричан, њима смета јака Србија. Ми треба да отварамо фабрике, градимо путеве и пруге, и да наставимо да радимо још више и јаче. Да колико год нас нападају, наставимо да радимо још више. Србија ће их достићи у БДП-у, и наравно да им сметамо.

Осврнуо се и на изјаве Мила Ђукановића.

- Нити желим нити је могуће замислити Косово без Албанаца или Црну Гору без оних који се изјашњавају као црногорци. Све што је он радио је радио на томе да Црна Гора буде без Срба. Али то је подсвест, јер он жели Црну Гору без Срба. Ја желим Црну Гору у којој ће да живе сви, а не да желите да Срби нестану, да измишљате православну цркву у Црној Гори, само да не буде српске цркве. То је ваша жеља била, а не моја, а управо сте аутопројекцијом показали да је то тако. Мислите да треба да се плашим, да не одговорим истином и чињеницама.

Председник је прокоментарисао и јучерашњи протест у Београду.

- Ми смо демократска земља и свако има право да протестује док то ради мирно. Било је највише 4.070 људи у једном тренутку, али када иду да блокирају мостове људи неће да учествују. То није мали број људи, то морате да поштујете и да ту тему узмемо веома озбиљно. Бољи животни стандард и већа запосленост доводи људе до питања чистијег ваздуха. Нећу да говорим о политичким организацијама, али постоје питања на која морамо да дамо одговор.

Рекао је да он са компанијом "Рио тинто" нема никакву обавезу, за разлику од неких других из бившег режима. Они из бившег режима Ðилас, Јеремић, Дулић, који су Рио Тинту дали 2004. да уђу у земљу без динара

- Немам никаве обавезе, ни 100 ни 600 милиона, живим нормалан живот и живећу га увек. Живим за Србију, а не за богатство. Начитао сам се тога да сам купио кућу од француског амбасадора, нити знам француског амабсадора нити где бих то могао да купим. Нисмо исти, ни слични, а у томе је разлика. Њихових руку делу је унишен "Магнохром", а наших руку дела ова велелпна фабрика. Њихових руку дела је мост у Сирчи који је пао, а наш нови мост. О ауто-путевима нећу ни да говорим.

Фото: Г. Шљивић

 

Вучић је рекао да држава не преузима никакве радње са "Рио Тинтом" и да се ништа неће дешавати у наредним месецима.

- Чекамо да видимо па, да анализирамо има ли смисла. Могуће је да ћемо рећи да нисмо задовољни, или да има смисла, али нећемо доносити одлуку а да не питамо народ. Нећемо да питамо уместо народа бизнисмене попут Ћуте. Људи могу бити мирни, нема нових активности, лажи су да су машине тамо - подвукао је он.

Открио је да се данас састаје са Милорадом Додиком.

Вучић је, на питање о чему ће разговарати са Додиком, казао да има много тема и да се ради о редовним консултацијама.

На том састанку ће се наћи теме Меморијалног центра у Доњој Градини, па до многих других тема.

- Обавестићу га о мом разговору са високим представником Кристијаном Шмитом.

- Желим од њега да чујем информацију да су послали судију Албанца, о чему до сада нисмо чули. Ови састанци су уобичајена пракса јер Србија и РС имају најбоље односе - закључио је он.

Фото: Г. Шљивић

 

Председник је говорио и о наводним нападима на породицу Здравка Кривокапића у Србији.

- Ничија породица у Србији није и не сме да буде угрожена. Тражио сам све извештаје и немам шта да додам. Био бих ужасно разочаран да било ко мисли да може било шта да ради против ичије породице. То би био скандал и говорило најгоре о нашој земљи.

Вучић је казао да је више људи из хијерархије у МУП-у, не само министар, поновило шта се десило.

- То се догађа када се види оружје у колима, посебно у возилу са таблицама одакле долазе припадници шкаљаског и кавачког клана - констатовао је он.

Вучић се осврнуо на сутрашњу посету Ангеле Меркел и рекао да је њен долазак велика част за Србију.

- Никада нећу лично заборавити колику нам је подршку дала 2015. године, када су Хрвати уводили санкције због миграната. Увек је подстицала ове инвестиције, које имамо због представника немачке владе.

- Уз огромну захвалност немачким пријатељима, сутра нам у посету долази Ангела Меркел и чини огромну част републици Србији. Никад нећемо заборавити њен допринос али ни допринос свих вас напретку Србије, индустријализацији Србије- саопштио је председник.

Рекао је да је срећан због њеног доласка непосредно пред окончање њеног мандата.

Напоменуо је и да идуће недеље иде у Турску да са председником Реџепом Тајипом Ердоганом разовара о односимо о региону. Казао је да је то веома важан састанак.

Председник стигао у фабрику Леони

Вучић је у разговору са присутнима истакао да је Леони убедљиво највећи послодавац у Србији. Обишао је погоне нове фабрике и разговарао са радницима, питао их како иде посао, да ли је тежак, која им је то плата у породици и пожелео им срећан рад.

У погону Ленија у Краљеву ради велики број жена, па их је Вучић питао као се сналазе и да да ли је тешко научити то што раде.

Председник се захвалио присутнима а затим истакао колико је поносан на све што је до сад урађено за Краљево. 

- Хвала вам на великим улагањима, хвала што сте тиме показали да смо претходних година учинили нешто добро. Данас је Леони највећа фабрика која има фабрике у 4 града и преко 13. 000 запослених.

Председник је у договору са руководиоцима обавестио запослене да радницима повећају плату. 

- Једна јужнокорејска компанија у Нишу отпушта део радника, желели смо да им помогнемо, и управа компаније Леони је прихватила да нам помогне у томе. Нашли смо решење за једну велику бригу - рекао је председник.

Потребно је да радимо још вредније. Уз огромну захвалности, сутра у Србију долази Ангела Меркел. 

Вучић обишао стадион у Краљеву

У Краљеву, на реконструисаном стадиону председника је дочекало преко 4.000 људи!

Председник се одушевио изгледом реконструисаног стадиона, а изненадио га је број људи који га је сачекао. Са присутнима је разговарао о новим улагањима.

На самом почетку обиласка и разговора са градским челницима говорило се бројним инвестицијама, пре свега у здравство и ковид болнице, путеве, Моравски коридор.

Када је реч о аеродрому Лађевци, председник је рекао је да да ће добити пет или шест линија, да ће се летети до Истанбула, Солуна, Тивта и мањих аеродрома у Немачкој, што ће омогућити везу и ка Швајцарској и Аустрији.

- Да можемо да спајамо људе одавде, а онда ћемо да гледамо шта ћемо са каргом - рекао је Вучић.

- Краљевчани шта год им причаш смеју се само на затворени базен, иако је важнији је ауто-пут. Што се тиче базена, то је преко милијарде, али Краљево је велики град, донели смо одлуку да то радимо, само да видимо како да финансирамо.

Председник се обратио грађанима и захвалио на величанственом дочеку.

- Није лако пронаћи људе који се боре за своју земљу и који су за нешто, а не да само нешто кажу против било кога. Није лако гурати тај камен узбрдо када већина стоји и добацује или вас гађа каменчићима чекајући да престанете да гурате тај камен.

Од Краљева до Београда за сат и по

- Коридор који градимо од Чачка до Адрана, али и од Крушевца према Краљеву, много ће да значи целом Рашком, Расинском и Моравичком округу. Тај ауто-пут повезаће вас са Београдом где ћете стизати за само сат и по, али и са коридором 10 где ћете моћи и у Грчку, Бугарску, Северну Македонију. Отвориће нам много простора за даљи напредак у туризму.

- Када сам постао председник 2014. имали смо највишу стопу незапослености заједно са још једном земљом из региона, а данас смо по свим параметрима најбољи. Имамо и најнижу стопу незапослености, најнижу стопу јавног дуга и највише плате. Плате у Краљеву су са 313 евра повећане на 455, али је то мало и није довољно.

Што се тиче осталих важних пројеката, Вучић је навео да ће се градити дијагностички центар у Краљеву у који ће бити уложено 25 милиона евра, а 2023. године биће уложено још више у поликлинику.

- Видећемо и да ли ћемо моћи да подигнемо ковид болницу, али молим грађане да се, пре свега, вакцинишу - нагласио је Вучић.

Базен за Краљево

Он је рекао да ће краљевчани добити базен, како би сви људи били задовољни.

- Са правом су нас критиковали за Бању, јер смо уложили десетине милионе евра. Морамо да завршимо Национални центар за водене спортове, јер хоћу да наша деца у срцу Србије имају прилику да се припремају за велика такмичења и да нам доносе медаље и радост са такмичења.

Он је затим говорио о фабрикама у Краљеву.

- Срце ми је препукло због Магнохрома. Али имамо Леони, а отвараће се још фабрика, биће потпуно другачији стандард, потпуно другачији живот за људе у Краљеву - навео је Вучић.

Како је додао, најважније је да у Краљево долазе инвеститори - и то не само у Краљево него у цео овај округ.

О нападима из региона

Рекао је да ће Србија бити под све жешћим притисцима, посебно како буде све више јачала.

- Биће много притисака око Косова и Метохије, али пре свега због тога што је Србија данас јача, и немојте да сметнете с ума да ово што нас из Загреба нападају свакога дана и када им ништа нисмо рекли ни урадили. Ни кад не одем ни у Цетиње ни у Подгорицу нисам крив ја, криви смо сви ми, зато што Србија коначнои иде брже од свих осталих. Зато што је Србији били потребно 80 година да се пробуди и почне да ради.

- Наше је да се боримо за наш народ на КиМ, да чувамо нашу земљу и да никог другог не дирамо. Да идемо јаче и брже, а то само уз вашу подршку то можемо да урадимо. Да се боримо заједно, да покажемо да имамо много више позитивне енергије од њихове негативне и да нам Србија буде богатија и још снажнија!

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)