ЂИЛАСУ САД СМЕТА И ПАПИР ЕУ: Лидер Странке слободе и правде осуо паљбу на предлог европосланика о побољшању изборних услова

Д. М.

09. 09. 2021. у 08:00

ПАПИР о побољшању изборних услова у Србији, а који се месецима спремао у "бриселској кухињи", за учеснике у дијалогу уз посредство европарламентараца - није прихватљив.

ЂИЛАСУ САД СМЕТА И ПАПИР ЕУ: Лидер Странке слободе и правде осуо паљбу на предлог европосланика о побољшању изборних услова

Фото Танјуг

Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас поручио је да они овај документ, ако остане у предложеном облику, сигурно неће потписати, наводећи да је он "неприхватљив за грађане Србије". Народна странка Вука Јеремића и Бошко Обрадовић из Двери имали су нешто "мекши" став према предлогу посредника из Европског парламента, али и бројне критике на текст нацрта документа.

Обрадовић је замерио бриселским посредницима да нису конкретизовали бројне теме, већ су их оставили недефинисаним и предложили да се оне даље разраде у наставку међустраначког дијалога 17. и 18. септембра:

- Посебно је важно да идемо у правцу привременог надзорног тела које би контролисало понашање медија, али не само у месец дана изборне кампање, како то предвиђа њихов папир, већ у комплетном предизборном периоду од шест месеци, што ће бити један од амандмана Двери.

Владимир Билчик и Тања Фајон / Фото Танјуг

Владимир Билчик и Тања Фајон

Сличне замерке да је документ европарламентараца уопштен имали су и у Јеремићевом табору. Они кажу да би он могао да представља основ за напредак, али и да остане мртво слово на папиру, указујући да су "европарламентарци дали предност власти у Србији". Народна странка ће сутра одлучити да ли ће давати амандмане на овај предлог и да ли ће даље учествовати у преговорима.

У предлогу европарламентараца, између осталог, наводи се да медији треба равноправно да информишу о програмима политичких партија, да се уведе обавезујући правилник за РТС и РТВ ради бољег регулисања изборне кампање, смање износи донација за странке...

Коментаришући Ђиласову поруку да неће прихватити предлог посредника из ЕП, Миленко Јованов, потпредседник СНС-а, написао је на "Твитеру":

- Нема тих услова који ће Драгана Ђиласа натерати да изађе на изборе и покаже снагу и моћ из његових истраживања. Узгред, он више не говори у име "Мултикома", или ове своје странке, већ у име грађана Србије!?

КЛАЧАР: НЕРЕАЛНА ОЧЕКИВАЊА

БОЈАН Клачар из ЦеСид-а каже да су очигледно очекивања дела опозиције била да ће документ европосланика другачије изгледати:

- Мислим да су нереална била очекивања да ће посредници из ЕП извршити велики притисак на владајућу странку, јер би тиме изашли из делокруга свог рада и сарадње са институцијама у Србији. Документ који су доставили у великој мери оставља простор да се странке договоре око конкретних решења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)