ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО СЕБАСТИЈАНА КУРЦА: Уверен сам да ћемо подршку Аустрије имати увек

Novosti online

04. 09. 2021. у 12:36 >> 12:58

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић одликовао је аустријског канцелара Себастијана Курца.

ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО СЕБАСТИЈАНА КУРЦА: Уверен сам да ћемо подршку Аустрије имати увек

ФОТО: принтскрин РТС

После одликовања, Вучић и Курц се обраћају медијима.

Председник Србије уручио је Себастијану Курцу орден Републике Србије на ленти, за заслуге у унапређењу односа са Србијом и целим регионом Западног Балкана, након чега се Вучић обратио свима.

- Драги пријатељу, данас имам изузетну част и посебно задовољство да вам као осведоченом пријатељу уручим највеће државно одликовање, због учвршћивања и развијања сарадње Србије и републике Аустрије. Србија је захвална што је процес европских интеграција убрзан, а у том смислу, уверен сам да ћемо подршку Аустрије имати увек, на челу са вама. За нас је посебно важно када у условима у којима се суочавамо са тешкоћама и проблемима, од короне, до мигрантских криза, увек можемо да рачунамо на пријатеља Аустрију, и вас, уважени канцелару - рекао је Вучић.

Како Вучић истиче, Курц се показао као најталентованији политичар, што је показао како у политици и економији своје земље, тако и односу са Србијом.

- Ми смо удвостручили сарадњу са Аустријом, а Аустрија је један од најзначајнијих инвеститора, и хвала вам што подстичете инвеститиоре да дођу у Србију. Немојте се љутити што Беч гледамо као један од наших градова - рекао је Вучић потом.

Како је додао, велика је част за Србију што је Орден добио управо канцелар Аустрије, додајући да се нада још бољој и успешнијој сарадњи Аустрије и Србије.

Након предсдника Србије, Аустријски канцелар Себастјан Курц се такође обратио присутнима и захвалио на свему што је Србија учинила за његову земљу.

- Веома нас радује што у Аустрији имамо људе који вуку корене са западног Балкана, а који су дали допринос нашем друштву. теби председниче, али и целој Влади желим да захвалим на свему, јер смо највећи економски партнери. Ми смо један од највећих улагача овде у Србији, и нарочито због тога нас радује привредни развој у овој земљи, зато свима честитам, јер је привредни радст од седам одсто веома импресиван, ако погледамо прошлу годину - рекао је Курц.

Мигранти из Авганистана

Курц је прокоментарисао и успех Србије када је у питању брза вакцинација у чему је предњачила, додајући да је поред свега, подршка Србије за Аустрију важна, када је у питању миграција. 

- Србија је дала допринос у борби против илегалних миграција - прича Курц.

Одговарајући на питање о последицама кризе у Авганистану, када су у питању миграције, Курц је истакао да људи који напуштају Авганистан треба да буду збринути у суседним земљама.

Председник Србије рекао је да избеглице из Авганистана желе да оду у западну Европу или САД.

Вучић је рекао да "Србија неће бити паркинг за мигранте".

Ипак, председник је рекао да морамо показати солидарност према људима, пре свега дамама.

- Ми смо спремни да координишемо, а ово што је 100, 200, или 500 људи није ништта, на нама је да покажемо солидарност, поготово према женама - каже Вучић.

Србија иде напред

Председник се захвалио Привредној комори Аустрије на заједничком раду са Србијом у погледу дуалног образовања.

- То су важне ствари због којих Србија иде напред - рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је поносан на то што је "Фич" потврдио висок рејтинг Србије.

- Поносан сам на то што је и "Фич" потврдио висок рејтинг Србије, означивши нас као стабилну, са добрим изгледима. Најбрже нам расту плате и пензије у целом региону, имамо 61 одсто прилива и раста, али то не бисмо могли да немамо овакве пријатеље. То су људи који верују у будућност Србије - каже Вучић.

На питање о томе, када ће Србија постати чланица ЕУ, Вучић је додао да се Србија налази на европском путу.

Председник је објаснио да значајан део земаља ЕУ сматра да није потребно проширење.

- Ми све знамо, разумемо поруке ЕУ, а оно што сам говорио је чињеница да, а о томе се најмање говори, а то је да у ЕУ постоји значајан број земаља које не желе проширење. Некада смо могли много мање да урадимо, па смо отварали поглавља, а сада када можемо да урадимо много више, не можемо. Ако се ставите у ципеле свих нас, видите да слика није ружичаста, а ми реално сагледамо ствари. Борићемо се да будемо члан ЕУ, то је наш стратешки циљ, али и у међувремену морамо да радимо о расту, животима људи, и то је наша политика озбиљности и одговорности која није скептична према ЕУ, већ реалистична - додао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)