НАЈНОВИЈА ПРОВОКАЦИЈА ПРИШТИНСКИХ ВЛАСТИ: Петру Петковићу забрањен улазак на КиМ

Д.Зечевић

03. 09. 2021. у 11:11

ВЛАСТИ привремених институција у Приштини забраниле су директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу да посети јужну српску покрајину.

НАЈНОВИЈА ПРОВОКАЦИЈА ПРИШТИНСКИХ ВЛАСТИ: Петру Петковићу забрањен улазак на КиМ

Фото Д. Миловановић

Како је саопштила Канцеларија за КиМ, директор Петковић је данас и сутра требало да борави на простору Косова и Метохије и обиђе неколико привредних субјеката где је држава Србија обезбедила нова радна места, као и да посети више социјално угрожених породица и уручи помоћ, али му је из Приштине то онемогућено.

- Више је него јасно да је Приштина и пре званичног термина почела предизборну кампању, која се по правилу увек прелама преко леђа српског народа. Ово је трећа по реду забрана Приштине директору Канцеларије за КиМ и главном српском преговарачу у техничком дијалогу, а долази уочи наставка дијалога Београда и Приштине следеће недеље у Бриселу, што додатно показује неспремност Приштине да нормализује односе са Београдом. Претходно је Петковићу онемогућено да уручи помоћ поплављеним домаћинствима почетком године и обиђе повређеног дечака Луку Димитријевића из Грачанице - истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ и додаје да је реч о флагрантном кршењу споразума о слободи кретања и споразума о посетама званичника. Ова забрана и противправно понашање Приштине биће свакако тема предстојећих разговора у Бриселу, посебно имајући у виду да је посета уредно и на време најављена у складу са споразумом.

- Посебно је неосновано "образложење" привремених институција да је разлог за забрану посете полагање камена темељца за нову зграду Универзитета у Косовској Митровици током претходне посете, јер не постоји начин да ико забрани званичном Београду да помаже свом народу у јужној покрајини. И претходне две посете биле су у знаку обележавања важних датума - годишњице злочина у Старом Грацком и славе у Прилужју, и то право нам нико не може одузети - закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)