СРАМОТА ВРЕЂАТИ ЗАСТАВУ И ХИМНУ: Део јавности исмева или критикује интонирање "Боже правде" у школама , председник Вучић поручује

Љ. БЕГЕНИШИЋ

03. 09. 2021. у 07:30

ДЕМОКРАТИЈА не значи само владавину већине, већ и поштовање права мањине. Право и на другачије мишљење и изношење другачијих ставова.

СРАМОТА ВРЕЂАТИ  ЗАСТАВУ И ХИМНУ: Део јавности исмева или критикује интонирање Боже правде у школама , председник Вучић поручује

Фото Н. Фифић

Увек ћу бранити и оне који не воле нашу химну "Боже правде", који нису одушевљени нашом тробојком. Јер имају право да се тако односе према нашим знамењима, обележјима и свечаним песмама. Међутим, срамота је и није добро да поједине друштвене групе, политичари и медији вређају на најгори и најбесмисленији начин све оно што представља заједништво и јединство земље, нашу химну и заставу.

Ово је поручио председник Србије Александар Вучић у видео-снимку на инстаграм-налогу "Будућностсрбијеав". Председник је упозорио да ово долази у тренуцима када смо изложени великим притисцима и када очекујемо још веће притиске по питању опстанка целовитости наше земље.

- Позивам све људе да се ујединимо и све разлике ставимо по страни и станемо сви уз нашу химну "Боже правде" - навео је Вучић.

Непосредан повод за председникову реакцију биле су жестоке критике које је део јавности упутио због одлуке да школска година почне химном "Боже правде". "Грађанисти" и дежурни критизери из "круга двојке" незадовољни су речима химне, поруком коју шаље, садржајем, помињањем Бога, српске слоге...

"То је наметнути родољубиви дискурс, али деветнаестовековни, није нормално да деца иду у школу уз стихове 'сложи српску браћу драгу'." "'Боже правде' је химна само за верујуће, увођење химне у школе је само део процеса стварања послушне масе - идиотизам." Ово су неки од ставова на друштвеним мрежама.

У другим државама "Бог" у химни није споран, ни у британској "Боже, чувај краљицу", ни у руској "Штићена Богом, рођена земљо", ни мото Америке "У Бога верујемо". Тамо се не доводи у питање интонирање химне у школама.

- Сваког јутра пева се америчка химна "Застава окићена звездама" и изговара "заклетва застави", а за децу која су верници остави се време да се помоле Богу ако желе. За америчке држављане химна и заклетва застави су обавезне - каже за "Новости" професорка која се школовала у САД. И у Канади је певање и свирање химне "О, Канадо" део школске свакодневице, а у овој земљи је подсећање на њену историју, вредности, слободе и институција саставни део образовања.

- Они који су загледани у западну демократију, ову обавезу тамо сматрају нормалном и прихватљивом, али нису спремни да то прихавате у својој земљи - каже нам академик Љубодраг Димић.

- Држава се разбија разбијањем школе, као и подривањем заставе и химне као државних и идентитетских симбола.

Александар Вучић, Фото Танјуг

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност оцењује да самозвана елита која сматра да је једина позвана да управља друшвом, а која се окупља на "Твитеру" и порталима тајкунских медија, има проблем са свиме што има српски предзнак јер гаји дубок презир према сопственом народу.

- Исти ти који данас критикују интонирање српске химне држали су Титове слике по учионицама и радо певали "Хеј, Словени" - каже Рајић за "Новости".

- То је засебна политичка категорија коју ја називам "југосрбијанци", а која се све време води девизом "слаба Србија, јака Југославија". Они су само пореклом Срби, али све што је српско доживљавају као примитивно, назадно и управо ту и јесте главни узрок њихове мржње према Вучићу јер он води националну и српску, а не југословенску политику.

А у демократским државама на које се радо позивају критичари српске химне - не праве се разлике по националној и верској припадности - химну, грб и заставу сви једнако поштују.

СВЕЧАНО Смедеревски ученици  певају "Боже правде", Фото Н. Живановић

СРБИЈА, МАЈКА СВИМ ГРАЂАНИМА

МИНИСТАР Никола Селаковић о коментарима Бошњачког националног већа да "Боже правде" вређа мањине рекао је да "одавно није чуо такве будалаштине":

- То је иста она химна државе под којом су се заједно наши преци борили на Солунском фронту 1918. године. Србија је мајка свим својим грађанима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)