КОМАНДАНТИ ОВК ЧЕКАЈУ НА СУЂЕЊЕ: Данас предрочиште за Гуцатија и Харадинаја

В. Н.

01. 09. 2021. у 05:55

ПРИПРЕМНО рочиште пред почетак суђења председнику и потпредседнику Удружења ветерана ОВК, Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају, оптуженим за застрашивање сведока, требало би да почне данас пред судским већем Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу.

КОМАНДАНТИ ОВК ЧЕКАЈУ НА СУЂЕЊЕ: Данас предрочиште за Гуцатија и Харадинаја

Фото принтскрин

Гуцатију и Харадинају ће почетак суђења бити заказан након овог рочишта, које је заказано за четвртак.

Они су у притвору у Хагу од хапшења 25. септембра 2020. на Косову, а оптужени су за ометање поступака и рада тужилаштва обелодањивањем идентитета сведока у процесима који се воде том суду.

Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво Косова са седиштем у Хагу, објавили су Годишњи извештај о раду у 2020. години. У овом документу побројане су прве оптужнице, хапшења и изручења укупно седам припадника ОВК - Саљиха Мустафе, Хуснија Гуцатија, Насима Харадинаја, Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Реџепа Сељимија, Кадрија Весељија.

Против њих су подигнуте три оптужнице, по којима ће Мустафи и Гуцатију и Харадинају ове јесени почети суђења. Од почетка ове године ухапшен је само један некадашњи командант ОВК - Пјетр Шаља.

- Сада чврсто и јавно газимо ка постизању правде за жртве и њихове породице, које су 20 година чекале да се најодговорнији за кривична дела изведу пред лице правде. Те жртве су цивили разних народности - не само Срби, већ и велики број косовских Албанаца и Рома, као и политички противници оптужених - констатује специјализовани тужилац Косова Џек Смит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)