НЕМА ТИШИНЕ ПРЕД ИЗБОРЕ? Познати захтеви опозиције у дијалогу, у изгледу и договор и око минутаже на ТВ

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

01. 09. 2021. у 10:00

ПОСЛЕ више одлагања, састанак представника партија који учествују у међустраначком дијалогу без посредника странака биће одржан у четвртак, када ће радна група утврдити коначан списак захтева, а међу њима ће се, како сазнајемо, наћи и онај да се укине изборна тишина која почиње два дана пред термин гласања.

НЕМА ТИШИНЕ ПРЕД ИЗБОРЕ? Познати захтеви опозиције у дијалогу, у изгледу и договор и око минутаже на ТВ

Фото Н. Фифић

О овој теми разговарано је на претходним састанцима и партије су се већином сложиле да њено укидање или можда скраћивање на један дан није лоша идеја.

Како сазнајемо, кључне тачке договора који би наредне недеље требало да буде разматран на још једном састанку, али у присуству председника Србије Александра Вучића, биће и уједначено присуство свих учесника избора (најављених за следећу годину) на јавним сервисима и расподела новца у кампањи, па би политички играчи требало да добијају више пара пре расподеле мандата (сада је тај однос 20 одсто пре избора, а 80 процената после, и то за оне који су освојили посланичка места).

Према нашим информацијама, готово је извесно да ће број потребних потписа за излазак на парламентарне изборе за мањинске партије бити смањен са садашњих 10.000 парафа на 5.000, али се разматра и могућност да се то учини и за већинске странке.

Према речима Милице Ђурђевић Стаменковски, из странке Заветници, овај састанак је генерална проба наредног на којем би требало да буде потписан споразум, уз присуство Вучића као гаранта да ће се договор испунити:

- Очекујем да кључни део споразума буду медији, чекамо предлоге РТС и РТВ, какве ће емисије увести. Тражили смо да КиМ, РС и Црна Гора као битне теме добију посебан простор. Што се тиче укидања изборне тишине, то има смисла, јер припадници власти имају прилику да се обраћају бирачима као државни функционери, а представници опозиције не.

ПОЛА МИЛИОНА ЗА ПОТПИСЕ

ПИТАЊЕ потписа провлачи се кроз сваку кампању. Део странака има проблем да их сакупи, па се често спекулише да им у томе помажу већи политички играчи. Са друге стране, проблем је и у новцу, јер сваки потпис мора да буде оверен код нотара. Тако, на пример, уколико странка преда 10.000 потписа, то их кошта 500.000 динара.

Жика Гојковић из коалиција НАДА рекао је, за "Новости", да сматра да не би требало пред изборе мењати правило око броја потписа за већинске странке, али за мањинске - да.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)