ВОЈВОЂАНИ У РЕГИОНАЛНУ КОЛОНУ: Миладин Ковачевић, директор Завода за статистику, о идеји министарке Чомић, Чанка и Оџића за попис

В.Н.

27. 08. 2021. у 08:00

ГРАЂАНИ који се на попису буду изјашњавали као Војвођани приликом обраде података биће подведени под категорију регионална припадност, из простог разлога што Војвођани не постоје као нација, изјавио је за Танјуг директор Републичког завода за статистику (РЗС) Миладин Ковачевић.

ВОЈВОЂАНИ У РЕГИОНАЛНУ КОЛОНУ: Миладин Ковачевић,  директор Завода за статистику, о идеји министарке Чомић, Чанка и Оџића за попис

Фото Танјуг

- Сваки становник Србије слободан је да се, приликом пописа, о својој националној припадности изјасни према сопственој жељи, а пописивач је дужан да то верно пренесе у пописницу и да словима упише онако како је грађанин рекао - казао је Ковачевић, одговарајући тако на иницијативу ЛСВ и Војвођанске партије да се становницима северне покрајине омогући да се изјасне као Војвођани, и да се на попису становништва у Србији 2022. године класификује као посебна национална припадност. Разумевање за ту идеју изразила је и министарка Гордана Чомић.

Фото А. Стевановић

- Не занима ме иницијатива војвођанских странака, Гордане Чомић, Савета Европе и осталих. У свом раду водимо се Међународним препорукама УН за попис становништва и препорукама ЕУРОСТАТ - рекао је Ковачевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ОДУШЕВЉЕНА: Венус послала поруку Нолетовим клинцима (ФОТО)