ЕВРОПСКА УНИЈА: Приштина прекршила Бриселски споразум пресудом Тодосијевићу!

Танјуг

25. 08. 2021. у 17:41

ПОРПТАРОЛ ЕУ Петер Стано изјавио је данас да у случају Ивана Тодосијевића, косовски суд није испоштовао оно што је договорено Бриселским споразумом из 2013. године.

ЕВРОПСКА УНИЈА: Приштина прекршила Бриселски споразум пресудом Тодосијевићу!

Фото: Депоситпхотос

- Споразумом је договорено да Апелациони суд у Приштини успостави панел кога чине већином српске судије када се ради о пресудама у оквиру већинских српских заједница. У овом случају то није испоштовано - изјавио је Стано.

Портпарол ЕУ подсећа Приштину да је Бриселски споразум и даље на снази и да се као "камен темељац за нормализацију односа између између Србије и (тзв.) Косова, не сме кршити".

- ЕУ очекује да обе стране примене све споразуме постигнуте у дијалогу Београда и Приштине. Такође, очекујемо да обе стране конструктивно допринесу постизању свеобухватног, правнообавезујућег споразумо о нормализацији односа - казао је Стано.

Он наводи да је свако порицање или ревизионизам догађаја који су се догодили током сукоба на Западном Балкану деведесетих година, "супротно вредностима ЕУ и пројекту интеграције Западног Балкана у ЕУ".

- Позивамо све да покажу уздржаност из поштовања према жртвама и раде на искреној и истинској процени прошлости. Региону су потребни помирење, стабилност и нормализација односа - закључио је Стано.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)