НОВИ УДАР НА СРБИЈУ?! Албански медији пишу: Американци спремају резолуцију са захтевима за Београд

Танјуг

10. 08. 2021. у 22:03

РЕПУБЛИКАНСКИ конгресмен из државе Њујорк Ли Зелдин упутио је Одбору за спољне послове предлог резолуције којом се осуђују убиства браће Битићи у Србији у јулу 1999. године и у којој се наводи да тај случај "мора да остане фактор даљег развоја односа између САД и Србије", пише Газета експрес.

НОВИ УДАР НА СРБИЈУ?! Албански медији пишу: Американци спремају резолуцију са захтевима за Београд

Фото: ЕПА

У документу који је предложен 29. јула, захтева се да Представнички дом уз сагласност америчког Сената захтева да особе одговорне за убиство браће Ила, Агрона и Мехмета Битићија буду приведене правди.

У резолуцији се наводи да је неприхватљиво да још ниједна особа није проглашена кривом за убиство браће Битићи.

Од Владе Србије и надлежних министарстава и канцеларија, укључујући Тужилаштво за ратне злочине очекује се да "дају приоритет истрази и кривичном гоњењу садашњих или бивших званичника за које се сматра да су директно или посредно одговорни за смрт браће Битићи".

Истиче се да САД морају да обезбеде довољне ресурсе да у потпуности помогну и на одговарајући начин надгледају напоре Владе Србије и њених одговарајућих министарстава и канцеларија да истраже и процесуирају што је пре могуће особе за које се верује да су одговорне за њихову смрт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?