КФОР ПОВЕЋАВА БРОЈ ТРУПА: Откривено шта планирају почетком септембра

Д. З.

10. 08. 2021. у 21:46

МЕЂУНАРОДНЕ војне снаге на Косову и Метохији, Кфор, крајем августа и у септембру извешће вежбу оперативне пробе, због које ће привремено бити повећан број јединица и војника на терену.

КФОР ПОВЕЋАВА БРОЈ ТРУПА: Откривено шта планирају почетком септембра

Фото: Принтскрин

Кфор је саопштио да ће на вежби учествовати додатне резервне трупе из других савезничких земаља НАТО-а, укључујући Албанију, Бугарску, Грчку, Италију, Румунију, Турску и Велику Британију и да оне на Косово и Метохију стижу до краја августа.

Инфраструктуру неопходну за њихов смештај успоставиће мали војни контингент из Уједињеног Краљевства који треба да допутује на Косово и Метохију 13. августа.

Вежба ће бити одржана од 30. августа до 8. септембра. Обухватаће сценарије контроле масе и нереда, активности везане за слободу кретања и безбедносне операције чији је циљ одржавање високог нивоа приправности.

По завршетку вежбе, све додатне снаге ће напустити КиМ и вратити се у своје матичне земље.

- Ово представља рутински догађај, под називом "OPREH Level II" (Оперативна проба другог нивоа). Трупе из савезничких земаља тренирају заједно са јединицама Кфора у оквиру оперативних резервних снага - пренели су из команде међународних војних снага.

Додатне резервне снаге НАТО-а могу да буду позване у мало вероватном случају да Кфору затреба помоћ у спровођењу мандата УН који подразумева одржавање безбедног и сигурног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову и Метохији.

Из Кфора додају да локалне заједнице могу да примете повећано кретање возила, као последицу транспорта оклопних возила, док јединице пристижу током припреме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)