КО СЕ БУНИ ПРОТИВ СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: Део опозиције одбија сваку саборност око најважнијих националних интереса

Д. МИЛИНКОВИЋ

06. 08. 2021. у 10:00

ЧАК ни теме од кључног државног и националног интереса, као што су брига о Србима изван матице, Косово и Метохија и одбрана Републике Српске, за део опозиције нису довољан разлог да одговоре на пружену руку власти и са њима заједно седну за исти сто.

КО СЕ БУНИ ПРОТИВ СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: Део опозиције одбија сваку саборност око најважнијих националних интереса

И представници опозиције дошли у вилу "Мир" / Фото Инстаграм

И не само то, позиви владајуће коалиције на саборност око најважнијих питања отворили су нове ровове у самој опозицији, па је део странака које су се одазвале позиву на састанак са српским државним врхом и политичким лидерима Српске, на годишњицу "Олује", већ прошао кроз "топлог зеца" на друштвеним мрежама, где их оптужују да су "сарадници режима", и "Вучићева опозиција".

Саговорници "Новости" кажу да је део опозиције окупљен око Странке слободе и правде Драгана Ђиласа доживео као шамар и поруке српског члана Председништва БиХ Милорада Додика у Бусијама, одакле је позвао све Србе, ма где живели, да се окупе око успешне политике председника Александра Вучића.

- То је потребно да се не бисмо окупљали у колонама у којима би српски народ отишао у сећање. Зато је важно да Србија и српски народ разумеју да наша будућност зависи од снаге наших преговарача и да нема никаквог разлога за умањивање те снаге у тренутку када се решавају питања наше слободе и будућности - рекао је Додик на обележавању Дана сећања на жртве војно-полицијске акције "Олуја", највећег егзодуса на тлу Европе након Другог светског рата.

За учеснике састанка који је у вили "Мир" у среду организовао председник Вучић нема дилеме да национални интереси морају бити испред дневне политике. Састанку су присуствовали Бошко Обрадовић, лидер Двери, Милош Јовановић, председник ДСС, Жика Гојковић, ПОКС, Саша Радуловић испред Доста је било, Милица Ђурђевић Стаменковски из Српске странке Заветници и Александар Шешељ испред СРС.

- Као на разговору око ситуације у вези са КиМ у Народној скупштини и овде смо се руководили најважнијим националним и државним интересима, а то је одбрана и очување Српске, а не дневном политиком - одговорио је Обрадовић на критике што је "са Вучићем пио вино".

Заменик председника радикала Александар Шешељ, поручио је да су разговори били изузетно корисни:

- Све је протекло у атмосфери јединства и заједништва, што је и најважнија порука. Међустраначке разлике небитне су у односу на националне интересе.

То, међутим, очигледно није и политика неких других опозиционих странака. Њих, сматра Предраг Рајић, из Центра за друштвену стабилност карактерише "висок степен недржавотворности":

- Те политичке партије представљају део нашег друштва који и даље живи у југословенским илузијама и којима смета то што се Србија, након више деценија, напокон води српским националним интересима, а не некаквим југословенским заблудама. Не можемо очекивати да буду спремни на саборност и национални консензус они који новине штампају у Хрватској, па их дистрибуирају у Србији као српски бренд, они који у свом званичном саопштењу, попут ССП Драгана Ђиласа и Маринике Тепић злочиначку геноцидну операцију "Олуја" називају "приликом за помирење". У њиховим главама је све што има српски предзнак назадно и ретроградно. Србија за такве људе никада неће бити довољно мала и слаба.

По мишљењу Рајића, том делу опозиције који нема државотворну политику, српски национални интереси ништа не представљају и наше друштво доживљавају као анационалну, аморфну масу.

ВУЧИЋ: ОДГОВОРНИ ПЛАТИЛИ ЦЕНУ

Председник Вучић је рекао да је задовољан састанком са делом опозиције, наводећи да разговор није био лак:

- Имате ред људи из опозиције који покушавају да се одговорно понашају. Изгубите минут на то што говоре колико су против нас, а онда чујете нешто што је много важно, а то је национално јединство. Оне који су се одазвали занимала је тема РС, и морали су да плате цену неодговорних људи у делу јавности који мисле да је једино питање које је битно "скидање Вучића са власти". То је тако када имате са тајкунске стране финансиране медије и уложене стотине милиона евра где је буквално све персонализовано, са циљем повратка тајкуна и поновно разарање Србије.

ПЛАН ЗА ИСТ РИВЕР

ЛИДЕР Двери Бошко Обрадовић искористио је прилику да на састанку у вили "Мир" предложи да парламенти Србије и РС донесу Резолуцију о геноциду над Србима у НДХ, као и да једна таква резолуција буде поднета и Генералној скупштини УН "као вид превенције да нам се страдање из 20. века више никада не понови". Обрадовић је подсетио и на "Свесрпску декларацију" којом се тражи да и Србија донесе сличан закон као РС, по коме ће бити забрањено називати Србију, РС или српски народ геноцидним.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)