ЕВО КО ЈЕ БИО МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Амбасадор Србије у Русији изненада преминуо у 71. години

Новости онлајн

04. 08. 2021. у 08:33

МИРОСЛАВ Лазански преминуо је данас у 71. години у свом дому у Београду.

ЕВО КО ЈЕ БИО МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Амбасадор Србије у Русији изненада преминуо у 71. години

Фото: П. Милошевић

Мирослав Лазански био је српски је писац, новинар и војнополитички коментатор. Рођен је у Карловцу, 18. септембра 1950.

Од 2016. до 2019. године био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије. На функцију амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији именован је средином 2019. године.

У Карловцу је завршио основну школу, у Требињу средњу, а у Загребу правни факултет. Као новинар је писао за тамошње листове Полет, Вјесник, Данас и Старт. У фебруару 1991. прешао је у Београд и почео да пише за дневни лист Политика. Осим тога, писао је и за листове Политика експрес, НИН, Вечерње новости, загребачки Старт, Катимерини, Diamond weekly и Securitarian. Написао је седам књига и аутор је десетак телевизијских серијала.

Извештавао је из ратова у Авганистану, Бејруту, Чеченији, Заиру, Либану, из ирачко-иранског сукоба, током операције Пустињска олуја, за време рата у Босни и Херцеговини, Словенији, Косову и Метохији, Либији итд.

Интервјуисао је, између осталог, команданте НАТО снага генерала Бернарда Роџерса (октобра 1982) и генерала Џона Галвина (1990). Такође је интервјуисао маршала Совјетског Савеза Сергеја Ахромејева (1982), команданта Варшавског пакта Виктора Куликова (1986), министра одбране Совјетског Савеза маршала Дмитрија Јазова (1988), комаданта ратне морнарице СССР, адмирала флоте Владимира Чернавина, председника Сирије — маршала и врховног комаданта Сиријске арапске армије — Башара ел Асада (2016), те још тридесетак других министара одбране и начелника генералштаба различитих армија широм света.

Колумниста је дневних новина Политика где махом пише о војним и геополитичким темама.

На изборној листи кандидата Српске напредне странке за посланике у Скупштини Србије за изборе 2016, нашао се у групи нестраначких личности на листи коју предводи Александар Вучић.

Именован је за амбасадора Србије у Москви у јулу 2019. године и тада престао да пише колумне за „Политику”.

Лазански је преминуо у свом дому у Београду у 71. години последица срчаног удара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)