МИНИСТАР МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Ми отварамо фaбрике, доводимо инвеститоре и боримо се за свако радно место

Novosti online

03. 08. 2021. у 21:01

Министар финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали данас је реаговао на изјаве Душана Никезића из Странке слободе и правде, и истакао да је Никезић још једном показао да му истина апсолутно није битна, већ само да измишља неистине у нади да ће се поново вратити на власт како би наставили пљачкање Србије.

МИНИСТАР МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Ми отварамо фaбрике, доводимо инвеститоре и боримо се за свако радно место

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Не знам како Душан Никезић уопште има образа да каже да ова власт ради ствари потпуно погрешно. Да ли је погрешно то што смо у првој половини ове године имали раст БДП у износу од око 7,5 одсто? Да ли је погрешно што просечне плате, пензије и минимална зарада константно расту? Да ли је погрешно што је јавни дуг, о коме Никезић толико воли да измишља, испод 60 одсто? - упитао је Синиша Мали.

Синиша Мали је истакао и да је невероватно да Никезић уопште помиње фабрику „Геокс“, када сви знају да је у време претходне власти на десетине фабрика у Србији затворено, а хиљаде радника су биле на улици и без посла.

- За разлику од њих, ми отварамо фабрике и доводимо инвеститоре. Нето прилив страних директних инвестиција у 2020. години у Србији је износио 2,9 милијарде евра односно 6,2% БДП. Црна Гора, Босна и Херцеговина, Македонија и Албанија имају заједно 1,7 милијарди евра страних директних инвестиција, а Србија сама скоро три милијарде. То је прецизан и јасан податак који најбоље показује колико је Србија атрактивна инвестициона дестинација - рекао је Синиша Мали.

Према његовим речима, незапосленост у доба претходне власти је ишла и до 25,9 одсто, што значи да сваки четврти човек у Србији није имао посао.

- И онда Душан Никезић говори да нама није много стало до радника. Нама, који се боримо за свако радно место и који ни раднике из Геокса нећемо оставити на цедилу него ћемо све учинити да добију боље плаћене послове - навео је министар финансија.

Синиша Мали је истакао да је наша економија показала огромну отпорност у време највеће светске економске кризе и да су резултати које Србија постиже на економском плану заиста задивљујући, што Никезићу и његовим саборцима очигледно смета, па се такмиче ко ће више да слаже грађане, у нади да ће поново доћи на власт.

- За разлику од доказаних лопова и продавача магле који су некада владали, ова власт пружа континуирану подршку и грађанима и привреди. Из њих проговара љубомора, јер су били неспособни да грађанима пруже пристојне услове за живот и ни на крај памети им није била борба за повећање животног стандарда. Бахато су се борили за очување и увећање личног стандарда, што им грађани никада неће заборавити. Највероватније би били срећни када Србија не би постизала економске успехе, како их постиже данас, и по питању раста, и по питању привлачења страних директних инвестиција, и по питању јавног дуга који је већ дуже време под контролом, стабилан и тренутно на нивоу од 56,2 одсто, што је далеко испод нивоа који прописује Мастрихт. Очекујемо и раст до краја године који ће бити од 6,5 до 7 одсто. Зато можемо да повећамо и плате, и пензије и минималну цену рада и да дамо помоћ најугроженијима, односно нашим пензионерима од 20.000 динара, који су на својим плећима носили највећи терет, још од спровођења фискалне консолидације, на коју смо били приморани јер су садашњи велики опозиционари успели да државу доведу до ивице банкрота - истакао је Мали. 

Србија, закључио је Синиша Мали, Србија није заборавила затворене фабрике, урушен систем и сиромаштво у којем је живела. 

- Србија је данас окренута будућности, изградњи земље која ће веома брзо моћи да стане раме уз раме са онима који су до јуче били немерљиви са нама. Једино опредељење грађана је просперитет, који је могућ вођењем одговорне економске политике. Али, опозиција за тако нешто не би била способна и зато сада вребају и измишљају, у покушају да лажима отму власт - рекао је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)