МИЛОВАН ДРЕЦУН О НОВИМ ПОСТУПЦИМА ТЗВ. КОСОВСКИХ ВЛАСТИ: Приштина испод жита води кампању признавања

Танјуг

03. 08. 2021. у 12:19

ПРЕДСЕДНИК скупштинског одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун, коментарисао је данас нове поступке и планове Приштине о дијалогу са Београдом и њихове лицемерне дипломатске потезе на међународној сцени.

МИЛОВАН ДРЕЦУН О НОВИМ ПОСТУПЦИМА ТЗВ. КОСОВСКИХ  ВЛАСТИ: Приштина испод жита води кампању признавања

Фото: Танјуг

Кампања лобирања за признање лажне државе Косово која се одвија "испод жита" и Куртијево помињање реципроцитета на политичком, економском и трговинском плану и поновна прича о увођењу такси је све део стратегије Приштине да се онемогући наставак дијалога, односно да дође до његовог прекида, али да одговорност за то буде пребачена на Београд, изјавио је данас председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун.

- Сценарио престанка дијалога је тешко замислити. Он може да се отежано одвија, али је сувише снажан притисак међународног фактора да се он настави и жеља Београда, чија снага је то што одржава дијалог - рекао је Дрецун на ТВ Пинку.

Додао је да све регионалне иницијативе Београда показују жељу да се регион стабилизује и да се не кочи развој јужне покрајине, али је поновио да власт у Србији неће прихватити да је то некаква држава.

- Албанци са Косова и Метохије, упоркос томе што се званично уздржавају од лобирања за признања, ''испод жита'' су врло акритвни. У Европи им је пажња усмерена на пет земаља ЕУ које нису признале Косово. Они увелико раде на томе да добију нова признања и вероватно ће званично кретнути у ту кампању када истекне мораторијум из Споразума о нормализацији економских односа - изјавио је Дрецун.

Оценио је да је изјава турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да ће радити на новим признањима, његов покушај да поправи односе са САД-ом који су већ неко време на силазној путањи.

- Притисака има и он ће се сигурно повећавати у наредном периоду, јер видимо да је суитуација за лажну државу Косове безбизлазна. Они не могу никако да напредују и да постану чланица међународних организација, а о чланству у УН могу само да сањају - оценио је Дрецун.

Додао је да Србије не седи скрштених руку, и да и наша дипломатија предузима договорајуће активности.

- Наравно да о тим нашим дипломатским активностима не треба много да причамо, јер се оне веома прате од оних који стоје иза лажне државе Косово и могу да евентуално покваре неке наше договоре. Али, свакако да треба искористити и мислим да то наша дипломатија ради, веома пријатељску подршку Русије и Кине и што су у Африци и Азији многе земље склоне да, због интензивне сарадње са Русијом и Кином, прихвате те њихове ставове - нагласио је Дрецун.

Закључио је да очекује снажну дипломатски битку на том плану у нарендом периоду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)