ФБИ НИЈЕ УЧЕСТВОВАО У ХАПШЕЊУ КЛАНА БЕЛИВУК-МИЉКОВИЋ: Саопштење амбасаде САД као доказ да су на акцији радили само МУП, БИА и ТОК

Novosti online

02. 08. 2021. у 17:32

СПЕКУЛАЦИЈЕ које су се у појединим медијима и на друштвеним мрежама појавиле слободним тумачењем саопштења које је Америчка амбасада објавила 8. јуна ове године, а којима се покушава инсинуација да је ФБИ учествовао у разбијању криминалне групе Беливук - Миљковић, ни једном реченицом тог саопштења не доказују те наводе, нити сардању на овом случају.

ФБИ НИЈЕ УЧЕСТВОВАО У ХАПШЕЊУ КЛАНА БЕЛИВУК-МИЉКОВИЋ: Саопштење амбасаде САД као доказ да су на акцији радили само МУП, БИА и ТОК

Фото: Printskrin

Да се не ради ни о каквом доказу говоре чињенице које су тенденциозно представљене у овим текстовима и коментарима, а који занемарју чињенице наведене у саопштењу амбасаде САД.

У званичном саопштењу Америчке амбасаде у Србији стоји да је ФБИ, почев од 7. јуна 2021. године, извео низ акција под називом "Тројански штит", а чињеница је да криминална група Беливук - Миљковић ухапшена 4. фебруара 2021. године у акцији коју је извео МУП Србије заједно са БИА и ТОК, те никако није могла бити део "Тројанског штита" која је изведена неколико месеци касније.

У Саопштењу америчке амбасаде спомиње се да је у марту 2021. године комуникација организованоих криминланох група преко апликације Скај блокирана, те стога није јасно како се та акција повезује са сарадњом у разбијању криминалне групе Беливук - Миљковић јер су се они, захваљујући раду наших истражних органа, већ више од месец дана у том тренутку налазили у притвору.

Уз све то творци ових спекулација, пренебрегнули су детаљ у саопштењу Амбасаде који каже да је сарађивано са органима за споровођење закона Србије, не децидно са одређеним органом гоњења, иако су у истом саопштењу јасно навели Европол, ДЕА, Холандску националну полицију, полицију Шведске, Аустријску федералну полицију и назначили да се сарадња односила на апликацију АНОМ, која никада није помињана као апликација коју су користили припадници кримиланог клана Беливук - Миљковић, тако да оваква врста тумачења може бити само малициозна у циљу тражења наводних доказа за лажи којима покушавају да обману јавност.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић рекао је, гостујући на РТС, да ФБИ није учествовао у хапшењу криминалне групе Беливук - Миљковић, те да је МУП од ФБИ добио само информације о шифрованом уређају "АНОМ".

- ФБИ није урадио ништа по овом питању. Нема учешћа ФБИ у случају Беливук, јер нам ништа нису доставили. Радиле су наша полиција и БИА - рекао је Вучић, а чије речи потврђује и саопштење Америчке амбасаде у Србији.

Такође, учешће ФБИ у хапшењу криминалне групе Беливук - Миљковић демантовало је Министарство унутрашњих послова Републике Србије које је саопштило да немају ниједан податак "да се водила било каква истрага у сарадњи са ФБИ која је за циљ имала разбијање организоване криминалне групе Беливук - Миљковић".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)