СПРЕЧИТИ ОТИМАЊЕ ИМОВИНЕ 400.000 СРБА: Од септембра Београд и Бањалука у акцији како би помогли људима из РС широм света

С. МИШЉЕНОВИЋ - Д. СТЕВАНОВИЋ

02. 08. 2021. у 08:00

БЕОГРАД и Бањалука од септембра покрећу велику кампању како би се заштитила имовина око 400.000 Срба у Босни и Херцеговини.

СПРЕЧИТИ ОТИМАЊЕ ИМОВИНЕ 400.000 СРБА: Од септембра Београд и Бањалука у акцији како би помогли људима из РС широм света

Српској отимају и шуму / Фото Глас Српске

Како "Новости" сазнају, циљ је да се преко дипломатско-конзуларних представништава Србије, удружења наших сународника широм света, тамошњих медија, друштвених мрежа, упути позив Србима у иностранству да се јаве да би се спречило да остану без кућа, њива или шума у Федерацији БиХ. Јер, увелико се спроводи перфидан план промене власништва, а на највећем удару су људи у дијаспори који не знају шта се дешава у матици.

Под изговором да се обавља "хармонизација катастра и земљишних књига у ФБиХ" већ неколико година се "бришу" стари власници, а све је интензивирано у последње време. Федерација БиХ, наиме, објављује огласе и позива власнике да се јаве како би се уписали у књиге, али то чини преко локалних медија, "Службеног гласника", или објавом на огласним таблама општина. Оставља се свега 60 дана за јављање, а уколико власник до истека рока то не учини, имовина се уписује на неког другог, најчешће на општину, кантон, неретко и на комшију.

- Желимо да допремо до Срба у иностранству који не могу ни да виде ове огласе, јер хоћемо да оно што је српско и остане српско. Србија ће помоћи да се обавести што већи број људи, али ће се власници имовине или њихови потомци јављати у канцеларије за правну помоћ у РС, којих засад има шест - у Бањалуци, Зворнику, Бијељини, Источном Сарајеву, Мркоњић Граду и Невесињу - објашњава за "Новости" Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при МСП Србије.

Према доступним подацима, вредност земље и друге имовине на коју Срби полажу право мери се милијардама евра. Ђорђе Радановић, координатор рада Канцеларије за стручну правну помоћ Србима у ФБиХ, каже, за "Новости", да су канцеларије већ примиле око 4.000 пријава Срба да им је имовина отета и укњижена на општине или кантоне по ФБиХ:

- Очекујемо да се број пријава знатно увећа када крене кампања из Србије. Процена са терена показује да је вредност имовине у ових досад поднетих 4.000 захтева више од 100 милиона евра!

Према речима Радановића, отимање земље чији су власници Срби, присутно је у сваком делу Федерације БиХ:

- Засад највише примера отимања имамо на подручју Сарајева, Мостара и Бихаћа. У канцеларијама имамо правне тимове који помажу нашим људима. Зато, апелујем на све Србе којима је отета кућа, земља, шума да нам се јаве.

Арно Гујон објашњава да Управа на чијем је челу ову велику кампању обавештавања Срба и заштите њиховог иметка спроводи са Управом за геодетске и имовинско-правне послове РС, која је и отворила шест канцеларија. Досад је одржана серија састанака, а у току су и припреме да се Србима омогући и јављање преко мобилних апликација "Вибер" и "Воцап".

У ПИТАЊУ 8.400 КВАДРАТНИХ КИЛОМЕТАРА

СРБИ су имали грунт на око 8.400 квадратних километара земље на подручју Федерације БиХ по попису из 1991. године. И отуда рачуница о вредности имовине која је на удару: када би се квадрат земље плаћао само два евра, цифра би била готово 17 милијарди евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)