ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ГОРАН ШАРИЋ: Не можете ставити Србина Теслу на кованицу, а за три дана величати "Олују"

Novosti online

01. 08. 2021. у 18:57

ХРВАТСКИ историчар Горан Шарић, коментарисао је за ТВ Прва, буру која је настала у јавности поводом присвајања српског наслеђа и одлуке да се Никола Тесла нађе на хрватској страни евра.

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ГОРАН ШАРИЋ: Не можете ставити Србина Теслу на кованицу, а за три дана величати Олују

Фото: Принтскрин Подкаст инкубатор

- Увек имате неки део јавности који је гласнији, али не би требало рећи да је већински. Ја сам на то навикао јер када отварам та питања о српско-хрватским односима, увек има оних који ће негододвати, а има доста људи који су ме подржали. Ја не верујем да су ти људи који су гласали за Теслу истог става као Зоран Милановиц, јер да јесу онда би славили Туђмана или неког другог на кованицу. Није проблем што се Хрвати поносе Теслом, проблем је што се негира његово порекло. Ви можете бити поносни на било кога ко је рођен на вашим простору, проблем је када се то користи за обрачун у српско-хрватским односима, то траје 30 година, па се и кривотвори - наводи Горан Шарић.

То се користи да би се купили политички поени, тврди он

- Ако је Тесла симбол помирења братсва, науке, ако нас је увео у 21. век, Срби су дали велике умове. Не можете ставити Теслу на кованицу, а за три дана величати "Олују", јер сте протерали преостале Тесле из Смиљана. Са једне стране видим позитивне промене, јер се признаје огроман опус које је оставио човечанству - рекао је Шарић.

Он истиче да је Тесла Србин.

- Закључујем да је Тесла Србин, рођен на простору Војне Крајине, која тада није била део Хрватске, а у којој су Срби имали аутономију - закључио је Горан Шарић.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (6)

УБИЈТЕ МЕ ЉУДИ, РЕШИТЕ ТАЈ ПРОБЛЕМ Вучић опозицији: Нећете да ме уплашите лажима