ПЕТКОВИЋ И БЕРГЕР О СИТУАЦИЈИ НА КИМ И ДИЈАЛОГУ СА ПРИШТИНОМ: Директор канцеларије за КиМ предочио проблеме

Танјуг

30. 07. 2021. у 22:05

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са државним секретаром Министарства спољних послова Немачке Мигелом Бергером и упознао га са политичко-безбедносном ситуацијом на КиМ и током дијалога Београда и Приштине, под покровитељством Европске уније.

ПЕТКОВИЋ И БЕРГЕР О СИТУАЦИЈИ НА КИМ И ДИЈАЛОГУ СА ПРИШТИНОМ: Директор канцеларије за КиМ предочио проблеме

ФОТО: Танјуг

Петковић је изразио забринутост поводом бројних инцидената у којима су нападнути Срби и њихова имовина, као и храмови Српске православне цркве, а посебно је скренуо пажњу на случај Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу која, како је навео, недељама доживљава тортуру локалних Албанаца.

- То је само један од великог броја етнички мотивисаних напада на српске повратнике на КиМ - указао је Петковић, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Он је указао Бергеру на повећан број инцидената од почетка године усмерених ка српском становништву, нагласивши да су угрожена безбедност и нарушена сигурност највећи проблеми и изазови са којима се суочава наш народ у покрајини.

Петковић је немачком званичнику пренео јасан став Београда да су очување мира и безбедности на КиМ апсолутни приоритет, коме мора да се посвети пуна пажња.

Навео је да је Приштина и оквиру последње две рунде разговора у Бриселу показала крајњу неодговорност, чинећи све да доведе до прекида дијалога и дестабилизације прилика на терену.

- Београд ће, без обзира на то, остати посвећен дијалогу о нормализацији односа, што је предуслов за успостављање трајног мира и стабилности у покрајини, али и у целом региону западног Балкана - навео је директор Канцеларије за КиМ.

Додао је да је Београд испунио све обавезе проистекле из Бриселског дијалога и да ће наставити да у свакој прилици захтева од Приштине имплементацију свих до сада постигнутих договора, пре свега успостављање Заједнице српских општина.

Петковић је навео да, зарад очувања мира и стабилности, дијалог нема алтернативу и да сва отворена питања две стране треба да решавају за преговарачким столом, у чему је, истакао је, драгоцена и подршка Немачке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)