ВУЧИЋ ИЗ СКОПЉА О "ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ": То је иницијатива која нам доноси економски раст, сигурност и стабилност (ВИДЕО)

Танјуг

29. 07. 2021. у 08:45

У СКОПЉУ се данас одржава велики регионални економски форум у оквиру иницијативе Мини Шенген, на коме учествује председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама.

ВУЧИЋ ИЗ СКОПЉА О ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ: То је иницијатива која нам доноси економски раст, сигурност и стабилност (ВИДЕО)

Фото: Инстаграм

Председнику уручена захвалница 

Председнику је уручена захвалница за пружену помоћу у вакцинацији држављана Северне Македоније током пандемије вируса ковид 19. Захвалницу су уручили Македонска асоцијација новинара и Привредна комора Северне Македоније. 

- Велика ми је част што сам примио ове завалнице, али морам да кажем да смо се понашали као сви нормални људи. Скоро на данашњи дан пре 58 година смо примали људе из Скопља који сустрадали у земљотресу. Ми немамо ништа што тражимо од вас осим пријатељства и братства. Не треба нам територија, ни језик, нама је важно само да имамо добре односе - нагласио је Вучић.

Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

- Ово што радимо ми у Скопљу Тирани у Београду су велике ствари. Ако успемо, биће то велике ствари. У наредних годину, две најкасније да направимо да кроз наше три земље можемо да пролазимо без граница, да камиони који возе из Скопља за Београд прођу без да их ико ишта пита, исто као и камиони који иду из Београда у Тирану- рекао је Вучић.

- Нисмо више малолетни, не морамо никоме да служимо осим нашим грађанима. Овде људи поштују Србију више него раније, а нама је у циљу само да приближавамо Београд и Скопље. Поносан сам што овде имамо 217 компанија из Србије- рекао је председник. 

Фото: Танјуг

Обраћање Зорана Заева

- Овај велики одзив да учествујете и будете активни чиниоци, и да понесете поруку да Балкан креће да ствара највећи ниво сарадње. Желим да вас уверим, да наша политичка воља, председника Вучића, Едија Раме јесте таква да урадимо све, како бисмо имали ефективну сарадњу - рекао је Заев.

- Нама је циљ да повежемо наше привреде за бољи живот сваког појединца и грађанина. Народи што пре треба да осете привредне добити, а ускоро очекујемо да осетимо побољшање живота грађана - истиче Заев.

Како додаје, оно што данас градимо јесте резултате европских вредности, јер у себи садрже све 4 слободе ЕУ.

- Посвећени смо више него икада да спроведемо 4 слободе. Кретање добара, инфраструктуре, 24 сата рада свих служби, као и порширење свих коридора - објашњава Заев.

Обраћање председника Вучића

- Мислим да је Зоран испричао баш све али ћу покушати да вам кажем неколико ствари. Кад смо кретали у ово, кад смо разговарали о овоме, решили смо да од погледа у прошлост, главу окренемо у будућност и мислимо на оно што ћемо да оставимо нашој деци.

Додао је да се у последње две године развило искрено поверење.

- Последњих година се међу нама створило невероватно поверење како међусобно тако и у регион. Треба да покажемо да сами можемо да бринемо о себи, да не чекамо да нас неко води и уводи већ да сами мењамо своју судбину. Синоћ смо се лако око свега договорили, јер сви знају да бранимо интересе свих нас - објаснио је председник. 

Напоменуо је да неки кажу да Србија највише добија јер је највећа, али је нагласио да не добију и Тирана и Скопље, будући да ће да се путује без икаквих проблема. 

- Синоћ смо се око свега лако договорили. Све је прихваћено. Зато што сви знају да не постоји ништа што се крије, већ су ту интереси свих нас. Неки кажу да Србија добија највише, а то није тачно, сви добијамо - објашњава председник.

Истакао је да у делу Србије постоји проблем са недостатком радне снаге, а да Албанија и Северна Македонија могу да помогну код обезбеђивања квалификованог кадра.

- Нема заустављања, шта год да продајете, купујете- нема заустављања. То је спас за наше привреде. Северна македонија и Албанија могу да нам помогну у решавању проблема са мањком радне снаге.

Фото: Танјуг

Вучић истиче да три земље показују да гледају у будућност, и да људи од свега могу само да имају корист, а не штету. 

- Отвара нам се безброј могућности. Наше три земље завршиће годину са укупно 76 милијарди евра укупног БДП-а. То је мање од Словачке. А можемо да их престигнемо за пет, шест година и потпуно променимо однос снага. Можемо да будемо развојна машинерија и машинерија раста овог дела Европе- рекао је Вучић.

- Верујем да следећи скуп можемо да очекујемо у Београду у новембру. Од овога људи могу да имају само корист а не штету, уперено је само ка једном циљу, а то је да наши грађани живе боље. 

- Волан за управљање припада нашим земљама а не неких светских сила. 

- Говорио је Зоран Заев о зеленој агенди. Сви би желели да ми будемо енергетски небезбедни, како бисмо морали да увозимо и струју и енергенте у наредних 50 и 100 година. Наш је посао да наши стручњаци седну и да видимо како себе можемо да обезбедимо. Рама је предложио да говоримо о томе како и на који начин бисмо могли да управљамо карго саобраћајем, тереним саобраћајем, јер ако направите нешто само за једну земљу, а немате луку као што је рецимо Драч, онда је бесмислено - рекао је Вучић.

- Планирамо разне погодности: од попуста на возне карте, до попуста на друмарину, до попуста у ресторанима, хотелима, свуда ћемо наћи могућност да ако сте из једне од ове три земље, имате попуст од три, пет, 10 или више одсто и онда ће људи моћи да осете зашто је то добро. Молим привреднике да нам помогну, да радимо брже и снажније, ово је историјски задатак, идеја је свакако историјске, време је да ствари узмемо у своје руке и да сами кројимо своју будућност - објаснио је Вучић.

- Живело наше пријатељство и уверен сам у светлу будућност- закључио је Вучић. 

Обраћање Едија Раме

Еди рама истиче да је ова иницијатива потребна, не само за ове три земље, већ и свим земљама око њих. 

Фото: Принтскрин/ Пинк

- Сматрам да ћемо имати позитиван дан за све нас. И за Црну Гору, Косово, БиХ, Хрватску, Словенију и Грчку. Мозаик учешћа покрива широк дијапазон који иде ван наших земаља. Сматрам да је довољно да погледамо тај мозаик шареноликости како бисмо схватили важност ове иницијативе - додао је Рама.

Како Рама каже, не треба се гледати у прошлост, нити треба живети у прошлости, јер ове земље дтреба да схвате колико су ситне, уколико се не уједине. 

- Неки људи су кажњени да живе у поршлости, а ми желимо да се проијектујемо у будућности путем заједничке иницијативе. Овај регион са собом уноси пример као што је пример ЕУ. Имајући један циљ, а то је да заживе 4 врсте слобода кретања, људи, капитала, услога - подвлачи Рама.

Фото: Танјуг

- Интеграција региона зависи од интеграције те четири слободе. Ово није иницијатива Албаније Србије и Северне Македоније, треба да нам се придружи ко год жели, ово је добро за све, не само за нас. Немамо тај луксуз да губимо време, изгубили смо векове - нагласио је Рама. 

После обраћања Едија Раме, присутнима су се обратили председници привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније Марко Чадеж, Бранко Азески и Инес Мућостепа.

Инес Моћустепа, која се прва обратила присутнима, нагласила је да треба да будемо одлучни и да се нада да ће ово да буде једна сарадња између политике и бизниса, како на регионалном тако и на националном нивоу. 

Бранко Азески је нагласио да је следеће године 100 годишњица коморе, као и да се данас постиже уговор који ће склонити колоне камиона са наших граничних прелаза. 

Фото: Танјуг

Вучић: Поверење је кључ

- Потцењујемо једни друге, увек је боље оно што други раде, а то је нешто што треба да превазиђемо. Међусобно поверење је кључ, важно је како ће администрација да пренесе то на наше грађане - рекао је председник. 

- Срби који су посетили Албанију осећају се сигурније после данашњег дана. Исто је са људима из Македоније и Албаније. Желим да променимо економски пејзаж и поносан сам на ову иницијативу-  истакао је Вучић. 

- До сада нисмо били флексибилни да дајемо радне дозволе странцима, али после неких промена у законодавству, пре 15. октобра, то значи да ћемо имати све регистре из све три земље и биће олакшан приступ информацијама о радницима. Људи ће се осећати слободније да контактирају послодавце и у другим земљама. 

Вучић: Утиремо пут ка будућности - Добродошао је ко жели да се придружи

- Ако користите аутомобил и хоћете од Тиране до Беча, требаће вам мање од 5 сати ако идете без стајања кроз Србију и Македонију. То значи да ће бити више добрих вести за пословне људе. Надам се да ће бити готово до средине октобра и од великог значаја за све нас. Не угрожавамо друге, само помажемо својим људима. Ко је расположен може да нам се придружи. 

Фото: Танјуг

- Причао сам са званичницима БИХ, не схватам их, не могу да разумем због чега би они могли да буду против ове иницијативе, јер би иони имали доста користи. Кад им кажете дај ми конкретан одговор, добијем одговор "Десила се Сребреница", а ко није то, треба нам више времена или неки други изговор. Сад утиремо пут ка будућности, менаћемо га десет пута, можда нешто не функционише, можда је нешто погршно,а ли могу да вам обећам да ћемо имати бар 1 посто раста, у свим овим земљама- рекао је.

Вучић је изразио задовољство јер Еди и Зоран имају вољу и жељу и моћ да ово испуне. 

- Желим да знам да ће наши људи кад оду у Драч бити безбедни и лепо примљени и да се лепо осећају. 

Фото: Принтскрин/Танјуг

На форуму, који окупиља око 350 компанија са Западног Балкана, саопштено је ново име те регионалне иницијативе и потписана три споразума за унапређење сарадње у  региону.

То су Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на ЗБ, Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на ЗБ и Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на ЗБ.

Након дискусије са представницима привреде, Вучић, Заев и Рама потписали су три поменута документа и објавили нови званични назив и лого регионалне иницијативеи дали изјаве за медије.

Зоран Заев се обратио присутнима 

- Уместо зидова, данас градимо мостове- нагласио је Заев. Отворени балкан је иницујатива која је потребна региону. Заједно смо потписали два споразума и један меморандум. Солидарност смо већ показали на делу, сад имамо још бржи и ефикаснији систем да помогнемо једни другима. 

Отворени балкан иде напред- нагласио је Заев.

Обраћање председника Вучића

Председник се захвалио на гостопримству и стрпљењну представницима Албаније и Северне Македоније.

- Желео бих да искажем задовољство и да кажем да је пред нама не лак пут, иако су ово фантастичне идеје. Морамо да радимо, да испоручимо све на време, ако једног дана кренете из Тиране, без заустављања, онда знамо да смо успели. Заједно можемо да урадимо много боље него сами. Ово није направљено да бисмо ми били задовољни, већ да обични људи остваре напредак. 

Еди Рама се обратио присутнима

- Данас смо потписали један уговор да смо заједно у свим околностима и да се било ко од ове три земље нађе у природној катастрофи, може да рачуна на друге две. Позивам Косово, Црну Гору Бих да кажу шта је лоше у томе да се заједнички боре против природних катастрофа- рекао је Рама.

Питања новинара 

Еди Рама први нагласио важност ове иницијативе и истакао да су све земље региона и шире позване да се придруже овој иницијативи.

- Све троје смо више пута рекли да је ова иницијатива отворена за све земље. Албанија ће развијати овај процес кад год је могуће. Кад је у питању Косово, Вучић и Србија су прихватили да иду корак унпред, да омогуће грађанима слободно кретање. Никога не дескриминишемо. Немамо права као лидери да оставимо овај потенцијал неискориштен- нагласио је Еди Рама.

- Грађане европских земаља третирамо као грађане првог реда, а своје суседе као грађане трећег реда. Време је да то престане. Остали су добродошли и довољно је да прекинемо са тим дијалогом- категоричан је Рама. 

- Видим где год да се појавимо, увек кључна питања за мене су "Где је Сарајево", за Раму "Где је Приштина". Да смо овај споразум потписали са Црном Гором или Репубчликом Српском, оптужили би нас да правимо Велику Србију, будући да је оваква ситуација, не можете. Ако је за вас понижење да Косово ставимо са звездицом, ставите код Србије коцкицу, само пустите да радимо посао. Уколико заиста обезбедимо да имамо нула минута чекања на граници, да се крећу као да су у својој земљи, како ћете објаснити својим грађанима зашто нисте део тога- рекао је Вучић.

- Отворени смо за све али не разумем зашто бих некога терао да једе. Ни дете не терам да једе. Кад огладни, доћи ће само. Наше је да подржимо привреде ове три земље. Остали ће можда бити успешнији, мада чисто сумњам. Наше три земље ће привлачити више од 80 посто инвестиција на Балкану- Рекао је Вучић.

Заев је нагласио да са Србијом Северна Македонија има одличну повезаност, како путевима, тако и пругама. 

Како Вучић истиче, заједничке потребе три земље, биће 60 терабата електричне енергије, за све земље.

- Важно је да се усагласимо, требаће нам много више струје,потребно је да паметно радимо јер многи хоће да нас намагарче да купујемо скупу струју, кад је за њих нејјефтинија- надовезао се предеседник Вучић. 

Истакао је да је веома задовољан онми што је данас урађено у Скопљу.

- Градили смо будућност. И за годину и по дана имаћемо снаге да отворимо наше границе и ко буде ишао на море у Грчку, мислим на обичне грађане имаће један прелаз, ако иду у Албанију ниједан, а ако иду у Северну Македонију ниједан прелаз. То је огромна уштеда за камионе и све који извозе- рекао је Вучић.

То је огромна подршка за наше грађане и привреднике и верујем да ће то искористит на најбољи начин.

- Курти греши, Еди Рама ради најбоље за своју земљу. Насмејали смо се кад смо чули да немамо одобрење за мини шенген. Нисмо знали да смо га требали- рекао је Вучић.

- Мислим да Рама ради добре ствари за свој народ, а то што Курти то не разуме и мисли да је време да шовинистичким порукама затвара простор, претњама и уценама... Мислим да веома греши, али немам ништа против тога-  каже председник Србије Александар Вучић.

Представник Покрета Самоопредељење у Албанији Боикен Абази критиковао је учешће премијера Едија Раме на Форуму за регионалну сарадњу у Скопљу. Он је рекао да Рама ради у складу са експанзионистичким плановима Србије.

Председник се осврнуо на компанију Рио Тинто и поједине спекулације.

- Ако политичари не знају колика је уштеда ако немамо царину, желим да их позовем да саслушају колико је то важно за државу. Мини шенген не може да се ради са Републиком Српском јер не може да се ради државне границе са ентитетом. Пре неколико година приликом састанка са Едијем смо чекали да се заврши и да се више не видимо, док је данас другачија ситуација. 

- Нико не зна довољно, зато се дивим онима који се труде да истрче са закључцима. Рио Тинто је пројекат који је почетна инвестиција од 2,4 милиарде може да скочи ипреко 60- 70 милијарди. Не одбацујте могућност да људи у Подрињу напредују. 

Председни кје упитао зашто из Аустрије где имају 4.000 хидроцентрала плаћају да Србија не може да има ниједну.

- То је зато што не желе да Србија напредује и да се развија. То они желе да Србија не би била енергетски безбедна. Још мало нам треба да бисмо почели да увозимо струју. Зато мирамо да разговарамо о свему овоме, зато и хоће сви други да нас увуку у то да купујемо струју - рекао је Вучић.

О спекулацијама које су с епојавиле да ФБИ анализира Вучићеве гримасе председник је рекао:

- Ја имам тај грч, тај фацијалис од када сам видео госпођу Таталовић на мојој инагурацији када се за то спремила и била пресрећна због тога - рекао је Вучић.

О Отвореном Балкану

- Морате да знате где је ко платио порез, морамо да знамо то како бисмо могли да пустимо те људе да иду даље. За годину до две дана ми у Србији ћемо имати мањак радне снаге, и ово нам веома одговара. Људи траже да запослеим по 2-3 хиљаде људи, то су проблеми са којима се суочавамо - рекао је Вучић.

- Ми не можемо да сагледамо све и на који начин ћемо да доведемо нове инвестироре у Србију и нове раднике - истакао је Вучић.

Како је објаснио мали проценат људи постоји који нема посао.

- Биће то врло компликоване процедуре, верује да ћемо све податке имати 4-5 или 6 новембра када буде био самит у Београду - нагласио је Вучић.

- У будућности ћемо моћи да имамо много нових повластица који ће утицати на развој туризма и привреде. Срео сам неколико породица из Врања и Сиренића и Штрпца који су туристички дошли овде. Ми на граници према Грчкој прелазимо без задржавања, док остале задржавају. Ми имамо готово 5.500 компанија које сарађују са Албанијом и Северном Македонијом и знам колико то значи нашим компанијама да нема задржавања на границама. Кад напрвите пут, људи ће наћи начин да га употребе - рекао је председник.

На питање одласка "Геокса" из Србије, кратко је рекао да тадашња власт није могла да зна како ће све да се заврши. 

- Био сам потпуно фер, урадио бих исто што и Борис Тадић тада, ми смо платили оно што је он договорио - био је то реномирани инвеститор. Не можете увек да имате среће и у Европским земљама, па људи добијају отказе. Дошли смо до тога да је Јумко давао веће плате од Геокса. За Врањанце стиже решење у септембру. 

- Срби и Албанци биће два највећа народа у наредних 200 година. Морамо да имамо боље односе. То је рационална иницијатива. То је револуционарна идеја. Американци нас подржавају док Европљанима смета. Дрзнули смо се да сами доносимо одлуке о нашим земљама. Нико не мора да нам даје одобрење за то. Ово је слободарска идеја која регион ослобађа притиска. Ово је сјајна идеја.  

О односу са Приштином

Дијалог Београда и Приштине је немогуће наставити конструктивно док Албин курти њега не опструира.

- Иницијатива Отворени Балкан може само да Западном Блакану донесе просперитет и успех и то некима у Европи смета - рекао је Вучић.

- Они би желели да не постоји Српска листа и Београд. То је Куртијева идеја, нећу Српску Листу, то је њихова намера. Они би да Косово не зависи од Београда. Ми смо мали и слаби, они су империја, али у Врању се каже "не се зна ко ће победи". 

Скопски форум о регионалној сарадњи на ЗБ окупио је компаније из Србије, Албаније, Северне Македоније и БиХ, али и других регионалних и европских економија, као и представнике влада, финансијских институција, универзитета, медународних делегација и асоцијација.

Највећи број компанија учесница долази из грађевинског сектора, пољопривредно-прехрамбене индустрије, енергетике, машинске, ауто и текстилне индустрије, туризма, ИКТ и телекомуникација, транспорта и логистике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)