ПРЕДЛОГ ДА 28. ЈУЛ БУДЕ НОВИ ПРАЗНИК: Скуп поводом 140 година српско-америчких односа

Б. С.

28. 07. 2021. у 22:15

ТРАДИЦИЈА од 140 година српско-америчких дипломатских односа обележена је свечаним представљањем посебног издања "Добровољачког гласника" под именом "Срби и Американци - 140 година касније" у Дому Народне скупштине Србије.

ПРЕДЛОГ ДА 28. ЈУЛ БУДЕ НОВИ ПРАЗНИК: Скуп поводом 140 година српско-америчких односа

Фото Б. Субашић

Скуп су организовали Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, које је представљала амбасадор др Љиљана Никшић и Посланичка група пријатељства са САД, коју је заступао њен председник Драган Шормаз.

На свечаности су говорили Ивица Дачић, председник Скупштине Србије, Ентони Годфри, амбасадор САД, Лазар Косановић, потомак породице Николе Тесле, а прочитана је порука Давида Вујића, последњег од српских стручњака у НАСА који су учествовали у програму "Аполо".

- Желимо да се 28. јул од данас обележава као Дан заставе пријатељства Србије и САД у спомен на исти дан 1918, када се по неређењу председника Вудроа Вилсона српска застава завијорила на Белој кући - рекла је др Љиљана Никшић.

- То је био дан када се у свим америчким црквама молило за Србију, чијој се херојској борби и жртвама у Великом рату председник Вилсон дивио.

Фото Б. Субашић

Драган Шормаз је најавио да ће група посланика СНС већ данас иницијитиву за нови празник увести у законску процедуру.

- Односи Србије и САД су током читаве заједничке историје, почивали на заједничким вредностима. Били смо савезници у оба светска рата, а и данас делимо исту визију будућности Србије. Државни секретар Ентони Блинкен добро разуме значај билатералних односа и њихову дугу историју и већ је нагласио да су САД посвећене стабилности и безбедности Западног Балкана, како би земље овог региона могле да остваре свој пуни потенцијалн као демократске државе слободе и просперитета - рекао је Годфри.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)