"ДОСТА СМО ИХ ЧЕКАЛИ, ИДЕМО ДАЉЕ" Фајненшл Тајмс оцењује - "Вучић, Рама и Заев настављају са мини-шенгеном док ЕУ одуговлачи"

Новости онлајн

28. 07. 2021. у 20:59

СРБИЈА, Албанија и Северна Македонија покренуће сопствену зону за путовања и послове без граница усред фрустрације због Брисела, пише "Фајненшл Тајмс".

ДОСТА СМО ИХ ЧЕКАЛИ, ИДЕМО ДАЉЕ Фајненшл Тајмс оцењује - Вучић, Рама и Заев настављају са мини-шенгеном док ЕУ одуговлачи

Фото: Инстаграм/buducnostsrbijeav

Лидери Србије, Албаније и Северне Македоније критиковали су Брисел због спорог проширења ЕУ, обечавајучи да ће наставити са својом сопственом зоном за путовања и пословном зоном док чекају да их блок прими.

- Знамо да постоји замор од проширења у ЕУ", рекао је у интервјуу председник Србије Александар Вучић. "Морамо да видимо шта можемо учинити за себе, шта можемо учинити за своје људе, како можемо проширити своја тржишта.

Зоран Заев, премијер Северне Македоније, изразио је фрустрацију што "ЕУ не испуњава своја обећања", додајући: "Морамо убрзати практичне бенефите за наше грађане".

Еди Рама, премијер Албаније, упоредио је рад са Бриселом са представом Самјуела Бекета "Чекајући Годоа", у којој се двојица мушкараца упуштају у серију често апсурдних разговора док предвиђају долазак некога ко никада не дође.

Балканска "мини-шенгенска" путничка и пословна зона по узору на аранжман ЕУ о слободним путовањима биц́е званично представљена у четвртак.

Обухватиће постепено ублажавање ограничења путовања, брже "зелене траке" на границама, скраћено време чекања на терет и лакши приступ радним дозволама.

Лист наводи да се нада да ће зона, за коју је Вучић рекао да би требало да настане пре краја године, на крају обухватити Црну Гору и Босну и Херцеговину, а такође остати отворена за спорно Косово.

Српски лидер рекао је да балкански регион више није могао чекати да га ЕУ уједини, суочен са етничким и верским сукобима и економским неуспехом од распада бивше Југославије након 1991. године.

Земље морају да постигну значајан напредак пре него што их ЕУ прихвати, попут изборних, правосудних и економских реформи, али такође сматрају да је званични пут постао превише гломазан. Вучић је дошао на власт на про-ЕУ платформи, али су, као и његове колеге, на блок гледали са све већом фрустрацијом, наводи лист.

Циљ мини-шенгенске зоне био је да измени наратива региона, како интерно, како би се ублажиле етничке тензије, тако и споља, апеловао на чланство у ЕУ и веће инвестиције, рекао је Вучић. "Кад људи имају веће плате, они ће размишљати о бољим животима, а не о сенкама из прошлости", објаснио је.

Заевска Северна Македонија променила је име уважавајући осетљивост Грчке чланице ЕУ, али је рекао да је Брисел "изневерио" регион. Северна Македонија је примљена у НАТО прошле године, убрзо након промене имена, али ЕУ тек треба да отвори преговоре о придруживању са том земљом.

"Коначни циљ је бити земља чланица ЕУ", рекао је Заев. "Али док ЕУ не одлучи морамо пронаћи начине да наставити процес европеизације."

Рама је рекао да гурају напред без осталих балканских држава "да дају пример и не заглаве се у малој карикатури ЕУ, где за све требате консензус и свако може уложити вето".

Европска комисија, која води процес оцењивања напретка ка чланству у ЕУ, рекла је да подржава напоре да се свих шест држава западног Балкана интегрише у заједничко регионално тржиште, одражавајући јединствено тржиште ЕУ и примењујући правила и стандарде блока. "Крајњи циљ, приступање ЕУ, није се променио", рекао је портпарол комисије.

Што се тиче спорог приступа у придруживању ЕУ, комисија је рекла да позива националне владе да крену наприд с Албанијом и Северном Македонијом "што је пре могуће". Две земље су требале започети преговоре о чланству у ЕУ прошле године, али Бугарска још увек блокира тај корак.

Чак и ако преговори почну, политички апетит за проширење ЕУ је врло низак у моц́ницима блока, посебно пошто немачка канцеларка Ангела Меркел - присталица балканских интеграција - одлази након избора у септембру.

Сва три балканска лидера напоменула су да су САД, док су чекале на ЕУ, дале пуну подршку њиховим напорима.

- Балкан који имамо данас можда је најсјајнији - ако не и једини блистави - пример америчке спољне политике“, рекао је Рама.

- Слободе које данас уживамо на Балкану, то је пре свега њихов о дело.

Аналитичари су такође упозорили да би с временом - Сјверна Македонија, а пре тога Македонија, била кандидат за ЕУ ​​18 година, Србија девет и Албанија седам - ​​привлачност других потенцијалних партнера могла би расти.

- Поред Кине и Русије, Турска и Уједињени Арапски Емирати такође су активни у региону - рекао је Иван Вејвода, сарадник из Института.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)