ВУЧИЋ ИЗ СКОПЉА САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Мини Шенген добија ново име, потписују се три важна споразума! (ВИДЕО)

Novosti online

28. 07. 2021. у 17:18

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић допутовао је данас у дводневну посету Скопљу, где ће се састати са председницима влада Северне Македоније Зораном Заевом и Албаније Едијем Рамом у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу познате под називом "Мини Шенген".

ВУЧИЋ ИЗ СКОПЉА САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Мини Шенген добија ново име, потписују се три важна споразума! (ВИДЕО)

Фото: Printscreen

Председник је поручио да име иницијативе мини Шенген није толико битно, колико њен садржај.

Вучић је истакао да је ово веома важна посета Скопљу и открио да ће сутра бити потписана три споразума који подразумевају бржи проток робе између Србије, Северне Македоније и Албаније, друга је помоћ и подршка у природним катастрофама, а трећа је укидање радних дозвола и прављење јединственог тржишта рада.

- Имамо идеју да направимо персонализоване електронске картице у којима бисмо нудили бројне погодности људима из ових земаља, како би када дођу у Србију могли да имају попусте, од возне карте, до ресторана и кафића.

- Ово је за Србију од огромног интереса - каже Вучић.

Он је најавио и "брзе траке" за бржи пролаз људи из региона, као што постоје посебне траке за људе из Европске уније на улазу у европске земље.

Рекао је да постоје и заједнички планови о зеленој агенди, индустријализацији, привлачењу нових инвеститора.

- То су велике и важне ствари. Радиће се на међусобном прихватању академских квалификација, али и професионалних, да грађевинац у Тирани буде прихваћен у Београду и обрнуто. То ће да нас приближи додатно, да снажи наше економије, да обезбеђујемо бољи животни стандард за наше људе.

Рекао је да зна да у нашој земљи постоје људи који су "против многих иницијатива", попут дуалног образовања, али се данас види предност коју је Србија направила због те одлуке.

Вучић је најавио и оснивање заједничког портала на три језика.

Председник Србије открио је да ће сутра бити одржани састанци са привредницима, који су се позиву одазвали у великом броју.

Фото: Printscreen

 

У среду састанак са руководством Републике Српске

На питање о ситуацији у БиХ, председник каже да је синоћ разговарао са Милорадом Додиком, а да ће се 4. августа видети са руководством РС, пре обележавања злочиначке акције "Олуја" у Бусијама.

- Јуче сам разговарао са Додиком. Примићемо руководство Републике Српске 4. августа, а онај ко је мислио да одлуке могу да буду усмерене против интереса једног народа, чини ми се да није донео добро ниједном народу. У сваком случају, разговараћемо и надам се да ће људи у БиХ наћи начина да превазиђу проблеме и сачувају мир.

Рио тинто

На питање о Рио Тинту, Вучић објашњава да просторни план не уређује општина. Чека се, каже, одлука Рио Тинта који је спреман да уложи 2,4 милијарде евра у Јадар, ако све буде у реду.

- Да кажете људима из Јадра да треба да се одрекну овог новца због неких који би да им униште будућност? Сви људи одлазе, што у Нови Сад, што у Београд, што у иностранство, и сад треба да не дамо људима будућност? Шта год да урадимо и какву год одлуку донели, неко ће да каже да јр то противно интересима грађана - каже председник.

О новим нападима

Истиче да приче о каменовањима Скупштине, упадањима у исту, о опкољавању Председништва, упадању моторкама у Јавни сервис слуша годинама, а да је видео ко је лице које каже да ће да "обавља малу нужду по њима".

- Имао је прилику, био је код мене у кабинету, радио је интервју. Што то тада није урадио? А због чега то говори? Јер Србија расте, претиче оне који су били испред ње? Јер има плате и пензије највеће у историји, јер имамо путеве, јер градимо више болница од било које европске земље у претходне четири године, јер зато што обнављамо и градимо болнице и вртиће? Велика је нервоза оних који не могу да прихвате нечији успех и ја је схватам. А мафијаши су им главни лидери. Најбољи доказ је то што признају да су лагали и да су се договарали да лажу, а како би добили време у процесу и како би вршили притисак како Србија не би ишла напред.

Истиче да Србија сама доноси одлуке о својој будућности, тако да "нико никога неће да туче. То говори о њиховој немоћи".

- Народ зна ко шта ради данас, ко чува интересе, водећи политику мира, а не ону коју су они водили: политику пљачкања, катанчења и политику сарадње са мафијом. Поносан сам на нашу борбу против мафије и на то што сам им први на листи за одстрел - каже Вучић.

Дводневна посета Скопљу

Вучић ће са премијерима Заевом и Рамом учествовати сутра на Економском форуму за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније.

На форуму ће, како је најављено, бити објављено ново име ове регионалне иницијативе и биће потписана три документа: Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на ЗБ, затим Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на ЗБ и Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на ЗБ.

У Скопљу ће бити одржан велики пословни форума који ће окупити око 350 компанија са ЗБ, а очекује се више од 400 билатералних састанака привредника.

Скопски форум о регионалној сарадњи на ЗБ окупиће компаније из Србије, Албаније, Северне Македоније и БиХ, али и других регионалних и европских економија, као и представнике влада, финансијских институција, универзитета, медународних делегација и асоцијација.

Највећи број компанија учесница долази из грађевинског сектора, пољопривредно-прехрамбене индустрије, енергетике, машинске, ауто и текстилне индустрије, туризма, ИКТ и телекомуникација, транспорта и логистике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)