ВАЖНИ ДАНИ ЗА СРБИЈУ: Вучић сутра и прекосутра у Скопљу са Заевом и Рамом

Танјуг

27. 07. 2021. у 16:10

Председник Србије Александар Вучић боравиће сутра и прекосутра у Скопљу, где ће се састати са председницима влада Северне Македоније Зораном Заевом и Албаније Едијем Рамом у оквиру иницијативе за сарадњу познате под називом "Мини Шенген".

ВАЖНИ ДАНИ ЗА СРБИЈУ: Вучић сутра и прекосутра у Скопљу са Заевом и Рамом

Фото: Танјуг

Вучић ће током боравка у Скопљу, са премијерима Заевом и Рамом учествовати 29. јула на Економском форуму за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније.

Председник Србије најавио је прошле седмице да ће на регионалном економском форуму у Скопљу бити промењено име иницијативе "Мини Шенген" и да ће бити потписана три споразума, као и да ће на граничним прелазима у наредном периоду бити направљене "брзе траке" за бржи пролаз људи из региона, као што постоје посебне траке за људе из Европске уније на улазу у европске земље.

"Радили смо на три документа и верујем да ћемо их потписати у Скопљу, то су важна документа о трговини, радним дозволама и у међусобној подршци у случају пожара, поплава и других катастрофа, што је у интересу наших народа", рекао је Вучић.

Форум се организује у оквиру иницијативе "Мини Шенген" која подразумева дубљу економску интеграцију региона, за сада три државе: Србије, Албаније и Северне Македоније. Приступање иницијативи отворено је и за остале привреде Западног Балкана.

Председник Вучић и премијери Рама и Заев, како је најавила Развојна агенција Србије, представиће политичку и економску визију интегрисаног региона.

Планирани су и пословни сусрети привредника из региона након званичног дела форума.

Учествоваће скоро 400 компанија из региона. Највише њих, више од 200, пријавило се из Србије, затим више од 100 из Северне Македоније, из Албаније око 40, из БиХ десетак и мањи број или по једна фирма из Аустрије, Тајвана, Израела, Пољске, Румуније, Бугарске, Француске и Грчке.

Иницијатива "Мини Шенген" води ка успостављању заједничког регионалног тржишта које, као прелазни облик, треба да приближи регион ЕУ и убрза пут ка пуноправном чланству.

Заједничко тржиште Западног Балкана заснива се на принципима слободног протока људи, робе, услуга и капитала, исто као и јединствено тржиште ЕУ.

Први састанак, када је започео процес, одржан је у Новом Саду 10. октобра 2019. године, када су Вучић Рама и Заев најавили тзв. "Мини Шенген" настојећи да до краја 2021. успоставе слободу кретања људи, робе, услуга и капитала на ЗБ користећи само личну карту.

Додатни састанци су одржани 10. новембра 2019. у Охриду, у Северној Македонији и 21. децембра 2019. у Тирани, Албанији, на којима се разговарало о предлозима за постизање "четири слободе", укључујући усвајање оквирног споразума за ванредне цивилне ситуације, познат као Протокол из Драча.

У оквиру "Мини Шенгена" до сада је предузето:

Потписан је Меморандум о слободном кретању људи само уз личну карту и обједињавање процедура за издавање радних дозвола за све грађане земаља ЗБ.

Такође, 24-часовно функционисање граничних контрола за фитосанитарне и ветеринарске контроле.

Потписан је Споразум између царинских управа северне Македоније и Албаније о систему све на једном месту на граничном прелазу Кјафасан, а са Србијом на граничном прелазу Табановце, са циљем да постане систем сталног функционисања (гранични прелази без заустављања).

Такође, Меморандум о разумевању и сарадњи у борби против ковида.

Предвиђен је слободан проток робе, услуга, инвестиција и квалификованих људи олакшан 24-часовним функционисањем граничних контрола за фитосанитарне и ветеринарске контроле, систем све на једном месту на граничном прелазу са циљем да постане систем сталног функционисања (гранични прелази без заустављања) и систем без папира за поједностављење царинских поступака

Иницијатива је покренута и зато што појединачна и мала тржишта тешко успевају да се позиционирају на великом и јединственом европском тржишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)