ВУЧИЋ УГОСТИО МЛАДЕ СПОРТИСТЕ: Драга децо, Србија је ваша отаџбина (ВИДЕО)

Novosti online

27. 07. 2021. у 12:06 >> 12:21

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић примио је данас младе спортисте са Косова и Метохије, из Републике Српске и из дијаспоре, учеснике кампа "Србија те зове 2021".

ВУЧИЋ УГОСТИО МЛАДЕ СПОРТИСТЕ: Драга децо, Србија је ваша отаџбина (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

- За оне који не знају, овде је велики број деце из света, Европе, региона, реч је о 214 деце. Ту су деца од Франкфурта до Кијева, од Америке до Аустралије. Хоћу, драга децо, да вам кажем, Србија је ваша отаџбина. Хвала вам што сте се лепо дружили. Ви вашим осмехом, трудом, радом ћете постићи успех. Живот није увек једноставан, али у спорту као и у животу морате да се увек борите, и да знате да као што немате резреврну породицу, немате ни резервну отаџбину. Увек волите Србију и Београд, баш онолико колико и Београд и Србија воле вас - поручио је председник младим спортистима и додао "Живела Србија".


Захвалио се свима који су организовали ову манифестацију.
Девојчица Јована Јанићијевић из Косовске Митровице захвалила се председнику што их је угостио и уручила му поклон - мајицу.

Обраћање председника

О подстицају рађања

- Поносан сам на чињеницу што можемо да угостимо децу, посетиће све важне дестинације у Београду. Истовремено, ово је почетак нашег размишљања о подстицају рађања у Србији. Надам се да ће до почетка септембра бити усвојене нове мере за даљи подстицај рађања у земљи. Реч је о три промене, а то су увећане новчане накнаде за труднице и породиље, затим решавање одређених законских потешкоћа које се тичу зрада трудница и породиља, те упрошћавање бирократских процедура за вантелесну оплодњу, као и да повећамо праг година за вантелесну оплодњу која ће бити финансирана о трошку државе. Тамо где живе најбогатији имамо најмање деце, а где живе најсиромашнији имамо доста деце- рекао је председник Вучић.


О легализацији дивље градње

Вучић је рекао да постоји намера да се спроведе пуна и јефтина легализација око 2,5 милиона бесправних објеката, али и да ће око 10 одсто њих морати да буде уклоњено, јер не могу да се легализују.

На питање новинара да ли ће се декретом решити легализација и да ли је је катастратска легализација модел по којем се ставља тачка на тај проблем, Вучић је рекао да се припрема легализација и да ће се тек видети на који начин ће држава покушати једном заувек да реши тај проблем.

Додао је да ту има доста проблема и да је у претходних пет година легализовано око 250.000 објекта, што ужасно мали број, али и највећи успех до сада.

- Желимо пуну и јефтину легализацију, да људи плаћају порез на имовину, нама нису потребни једнократни и брзи прходи, не желимо да то буде извор корупције за локалне функционере. Желимо да имамо пријављене објекте и да скочи цена тим објектима и да имају користи њихови власници. Ипак, постоји 10 одсто објекта које није могуће легализаовати и који ће морати да буду уклоњени - рекао је он.

Фото: Танјуг

 

О 5.000 евра за новорођену децу

Вучић је рекао када је реч о 5.000 евра да би то била свеукупна подршка рађању, као и да би се тако финансијски ослободли градови који сада издавајају средства за ту подршку.

- Ако Беогад даје око 20 милона за новорођену деце, тиме бисмо ослободили Београд да може да инвестира у нешто друго, а држава би преузела и тих 100.000 које даје град Београд или нешто више, а додала још 300.000 на ових 100.000 које већ даје, тако да бисмо све укупно дали 5.000 евра по рођеном детету. Сасвим сигурно за прво дете да бисмо подстакли мајке да раније рађају нарочито у сирмашнијим крајевима Србије - навео је Вучић.

Каже да је губимо целу једну генерацију у односу на поједине земље, пошто је код нас просечна старост 46 година, а на пример у Турској 26 или 27 година.

 

О 20 евра помоћи

Када је у питању подршка од 20 евра за све пунолетне грађане до краја године, Вучић је подсетио да је Србија већ давала подршку од 100 евра, иако није било избора, и да не види ту никакав проблем.

Истакао је да много земље имају велики раст јавног дуга.

Вучић је рекао да Србија жели да подстакне потрошњу, помажемо сопствену привреду, угоститељство, произвођаче, хотелијере... Све то без подизања јавног дуга.

Показујемо многима да Србија може да подиже стопу раста без повећања јавног дуга преко 60 посто. Са 6 посто раста јавни дуг би био 57,3. То су фантастични резултати. Очекујем за 15ак дана да добијемо прве званичне процене за стопу раста у првом полугодишту 2021., рекао је Вучић и истакао да верује да ћемо бити међу првим земљама у Европи.


О ситуацији у БиХ

- Ми с пажњом пратимо догађаје у Сарајеву и Бањалуци. Разуме се да наметање одлука никада није донело добре резултате. Ми ћемо 4. августа у Бусијама, крајишком насељу обележити годишњицу прогона српског живља и тада ћемо сигурно имати састанак са руководством Републике Српске. Желим мир, нећемо сукобе и узаврелу атмосферу. Ја се надам да сви добро разумеју да је приоритет мир. Изаћићемо са конкретним предлозима како да са Бошњацима водимо разговор.

Истиче да је атмосфера најузаврелија још од потписивања Дејтонског споразума.

О убиству на шинама

- Ћутао сам, пустио сам све друге да говоре. Што се тиче убиства на шинама, први сам о томе говорио у Србији јавно. Испоставило се да сазнања која су ми људи преносили била истинита. Ми данас знамо ко је починилац тог убиства. Он се уопште не каје због тога. Истрага се и даље води, чим се утврди која су још лица у томе учествовала, биће ухапшена. У претходним данима наслушао сам се најгорих неситина и глупости, када политичари не знају шта ће, онда неистина гледају да нападају људе. Не може ниједан човек у Србији да поверује да смо Вулин и ја власници кланице. Што се тиче Атлетског стадиона у Новом Пазару и инаугурације, појма немам ко је био у Новом Пазару. На стадиону и митинзима где има огроман број људи. Мене интересује да буде ред и кир, нико ми није рекао да је било повређених – рекао је председник.

Председник је рекао да, ако је неко и присуствовао неком стадиону, где се и он налазио, не може да зна, јер је то отворено место где може да дође било ко.
- За мене је важно да мафијаши не управљају фудбалом - додао је председник.
- Гарантоваћемо безбедност на стадиону свим људима - рекао је Вучић и додао да ће "повести Вукана на неку од наредних утакмица Звезде".

Фото: Танјуг

 

О изјави Изетбеговића


Председник је прокоментарисао изјаву Бакира Изетбеговића, који је рекао да представници РС не бојкотују изборе већ су раније отишли на одмор.

- Плашим се да је ситуација много озбиљнија од било каквог одмора. Време је да Срби и Бошњаци, као и Хрвтаи разговарају. Ми смо научили да од земље губитника, постанемо једна од најбољих у Европи. Зато је за нас важан мир. Ако погледате реторику у БИХ, треба људи да ако размишљају о сукобима, размишљају да то неће само да погоди друге већ и њих - казао је.


"Беливук није члан СНС"

Председник је рекао да су њему рекли да Вељко Беливук никада није био члан СНС.
- То није тачно, али да је тачно какве везе има. Ми хапсимо министре, посланике, председнике општина...Ми имамо 400.000-500.000 чланова који обнављају чланарину, да ли стварно неко мисли да нико од њих неће да почини неко кривично дело, и како странка може да одговара за свакога од тих људи. Мој одговор је да Беливук није члан, али не разумем шта би то променило осим у позитивном смислу, имајући у виду реакцију државе- каже Вучић. Како је рекао, СНС није елитистичка странка, никоме не брани да буде њен члан
- Поносан сам на чињеницу да је доста смањен број кривичних дела. Веома је важно да можемо да се похвалимо резултатима који су фасцинатни. У првих седам месеци ове године немамо ниједно мафијашко убиство, чак ни покушај - казао је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)