КУРТИ СЕ ОПИРЕ САРАДЊИ РЕГИОНА: У Скопљу у среду састанак у оквиру иницијативе "мини-Шенген"

Д. М.

27. 07. 2021. у 09:00

БЕОГРАД, Скопље и Тирана наставиће да раде на пројекту "мини Шенген", а позив Подгорици, Сарајеву и Приштини да се прикључе овом пројекту остаје отворен.

КУРТИ СЕ ОПИРЕ САРАДЊИ РЕГИОНА: У Скопљу у среду састанак у оквиру иницијативе мини-Шенген

Гранични прелаз Табановце / Фото Танјуг

Ту су и очекивања да ће ЕУ и САД извршити притисак, пре свега на премијера привремених институција у покрајини Аљбина Куртија да "не минира" повезивање и економски напредак региона, а на шта се Приштина обавезала не само Бриселским, већ и Вашингтонским споразумом.

Ове кључне теме биће у среду и на столу у главном граду Северне Македоније, где ће се председник Србије Александар Вучић састати са македонским и албанским премијером, Зораном Заевим и Едијем Рамом, а у оквиру иницијативе за сарадњу "мини-шенген".

Иако се Приштина вашингтонским "Споразумом о економској нормализацији односа са Србијом" прошлог септембра обавезала да ће се придружити "мини-шенген" зони, актуелна приштинска влада то упорно одбија. Курти је у међувремену смислио да земље региона потпишу СЕФТА, у којем би тзв. Косово било третирано као равноправна држава-чланица, што је за Београд неприхватљиво.

Иницијатива "мини-

-шенген" покренута је октобра 2019, са идејом да се успостави слободно кретање људи, робе, услуга и капитала на Западном Балкану.

Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, каже да је жеља свих земаља са Западног Балкана да постану чланице ЕУ, али нерешени билатерални спорови и међусобно неповерење, уз постојећи етноцентризам и даље представљају озбиљан изазов у постизању одговарајуће регионалне економске интеграције, а тиме и ЕУ интеграције:

- Досадашња сарадња Србије, Северне Македоније и Албаније, као и најављени нови споразуми који ће олакшати трговину, успоставити заједничко тржиште радне снаге и ближу сарадњу у случају природних катастрофа, представљају пример како уз политичку вољу може да изгледа у пракси искрена регионална сарадња. Позив осталима да се придруже треба да остане отворен, јер је циљ стварање заједничког регионалног тржишта које ће припремити Западни Балкан за велико европско тржиште.

ЗАКАЗАН ФОРУМ

ТОКОМ боравка у Скопљу, председник Вучић ће са премијерима Заевом и Рамом учествовати на Економском форуму за регионалну сарадњу. Овај форум организују привредне коморе Србије, Северне Македоније и Албаније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)