МУСТАФА У ПРИТВОРУ ЧЕКА СУЂЕЊЕ: Почетак процеса бившем вођи ОВК заказан за 15. септембар, дотад остаје у Хагу

В. Н.

26. 07. 2021. у 21:18

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНА већа Косова продужила су за још два месеца притвор некадашњем команданту тзв. ОВК Саљиху Мустафи, оптуженом за злочине у селу Злаш на КиМ 1999. Мустафа је у притвору од 25. септембра прошле године, а 15. септембра му почиње и суђење у Хагу. Одлуку о продужењу притвора донело је веће које ће му судити.

МУСТАФА У ПРИТВОРУ ЧЕКА СУЂЕЊЕ: Почетак процеса бившем вођи ОВК заказан за 15. септембар,  дотад остаје у Хагу

Мустафи продужен притвор за још два месеца / Фото принтскрин

У одлуци се наводи да и даље постоји ризик да ће Мустафа, ако би се нашао на слободи, ометати поступак пред тим судом и да би могао да утиче на сведоке и жртве и њихове породице.

Суђење Мустафи, биће прво суђење неком од оптужених из тзв. ОВК пред овим судом, док су за друга три предмета против Хашима Тачија и дугих, Хиснија Гуцатија и Насима Харадијана и Пјетра Шаље припреме за суђење још у току. Мустафа је на статусној конференцији крајем октобра 2020. негирао све тачке оптужнице и најавио је да ће се, између осталог, бранити алибијем.

Оптужницом се терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. починили поједини припадници тзв. ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор. У оптужници се наводи да је он одговоран за кривична дела извршена над најмање шест лица, а истиче се и да је један затвореник убијен на тој локацији. Мустафа се терети у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Иначе, Специјализовано тужилаштво и Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу од понедељка су на летњој паузи, која се завршава 13. августа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СВЕТ ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Новак Ђоковић и Карлос Алкараз изашли на вечеру пред међусобни меч који ће пратити цела планета (ФОТО/ВИДЕО)