ЉИЉАНА СМАЈЛОВИЋ О ИНЦКОВОМ ПОТЕЗУ: Поменула Петера Хандкеа, па јасно рекла - "То је бесмислено!"

Новости онлине

25. 07. 2021. у 10:16

НОВИНАРКА и чланица Удружења новинара Србије (УНС) Љиљана Смајловић прокоментарисала је потез Валентин Инцка, који је наметнуо допуне у казненом закону БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца.

ЉИЉАНА СМАЈЛОВИЋ О ИНЦКОВОМ ПОТЕЗУ: Поменула Петера Хандкеа, па јасно рекла - То је бесмислено!

Фото: Принтскрин

- Инцков закон забрањује додељивање награда или имена улица људима који негирају геноцид у Сребреници. То значи да не би смели да дају име улице по Петеру Хандкеу а Шведска академија наука му дала Нобелову награду! То је бесмислено - рекла је Љиљана Смајловић.

Подсећамо, одлазећи високи представник Валентин Инцко наметнуо је измене и допуне казненог закона БиХ, којим се предвиђају казне од чак пет година затвора за негирање геноцида или величање наводних ратних злочинаца.

- Ко јавно одобри, порекне, грубо умањи или покуша да оправда злочин геноцида, злочин против човечности или ратни злочин утврђен правоснажном пресудом у складу с Повељом Међународног војног суда придруженом уз Лондонски споразум од 8. аугуста 1945. или Међународног казненог суда за бившу Југославију или Међународног казненог суда или суда у Босни и Херцеговини, а усмерено је против скупине особа или члана скупине одређене с обзиром на расу, боју коже, вероисповијест, порекло или националну или етничку припадност, и то на начин који би могао подстанкут на насиље или мржњу усмерену против такве скупине особа или члана такве скупине, казниће се казном затвора од шест месеци до пет година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)