ПЕТИЦИЈОМ РУШЕ ИНЦКОВ ЖИГ ГЕНОЦИДА: РС и њени грађани спремају једногласан одговор одлазећем високом представнику БиХ због наметања закона

Срђан Мишљеновић

25. 07. 2021. у 06:45

РЕПУБЛИКА Српска и њени грађани рећи ће јасно и гласно "не" Валентину Инцку и наметању закона.

ПЕТИЦИЈОМ РУШЕ ИНЦКОВ  ЖИГ ГЕНОЦИДА: РС и њени грађани спремају једногласан одговор одлазећем високом представнику БиХ због наметања закона

Фото Новости

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик покренуо је и званично први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ и недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид. Петиција ће се наредних дана потписивати у свим општинама и градовима Српске, а већ за сутра у Бањалуци је заказан састанак лидера свих политичких странака.

Додик је јуче још једном поновио да нема те одлуке ни ауторитета који ће променити истину о рату, али и о политичкој стварности у БиХ, па ту ништа не може ни последња одлука међународног мешетара Валентина Инцка.

- Застрашивање Срба због истине завршиће дебаклом оних који мисле да се један народ, који је као мало који страдао за слободу, на овакав начин може утамничити или застрашити - поручио је Додик. - Истина коју треба бранити законима и силом није истина, јер ако је нешто очигледно и ако је нешто стварно, не треба му никаква одбрана, па је јасно какву Инцко истину брани и ко му због тога аплаудура.

Српски члан Председништва БиХ истакао је да је 26 година прошло од грађанског рата и да се није успело са наметањем колективне кривице, нити је лаж постала истина:

- Чак и да запуше уста свим Србима, како да ућуткају међународне ауторитете попут Гидеона Грајфа, судије Матимбе Нијамбе, која је изузела мишљење у судском процесу генералу Ратку Младићу, и друге светске ауторитете.

ИСТОМИШЉЕНИЦИ Жељко Комшић и Валентин Инцко, Фото АВАЗ

У истој колони интегритета и опстанка Српске, после катастрофалног потеза Инцка, заједно стају и опозиција и власт. Политичке битке остају у другом плану, јер сад је најбитније одбранити Републику Српску и српски народ од жигосања, у режији Валентина Инцка и Бошњака.

Мирко Шаровић, председник СДС којем је пре две деценије тадашњи високи представник Педи Ешдаун забранио политичко деловање и ставио га на "црну листу, каже за "Новости" да Српска мора постићи консензус свих политичких фактора на овако важном питању.

- Српска је изнад свега, изнад свих нас. Спремни смо за договор, али не да нам неко издиктира потезе и каже - узмите или нећете. То не сме да се деси. Морамо сести и пронаћи најбољи одговор. Најодговорнији смо за народ и Републику. Није ово питање Шаровића или Додика, ово је питање опстанка наше Републике Српске и српског народа - поручио је Шаровић.

Као председник СДС и опозиције поручује да жели договор:

- Не слажемо се са властима у многим стварима, али последњи потези Инцка су удар на Српску и ми морамо да збијемо редове. БиХ не треба високи представник, ни наметање закона. То је злоупотреба овлашћења. Сматрам да нам треба паметан и мудар одговор, а не позивање на неку мобилизацију. Озбиљни смо људи и озбиљна смо република.

Радомир Лукић, професор на Правном факултету у Источном Сарајеву и најмлађи члан делегације РС на мировним преговорима у Дејтону, каже за "Новости" да је највећи проблем текста који Инцко назива законом, третман геноцида:

- Геноцид онако како је по њему суђено у Нирнбергу и како је дефинисан конвенцијом о спречавању и кажњавању злочина геноцида, није исти са појмом геноцида који је створио Хашки трибунал. Због тога је веома спорно како ће се назвати тежак ратни злочин који се десио у Сребреници.

ЖРТВЕ Српски гробови у Сребреници, Фото Младен Којић

Он додаје да по Инцковом тумачењу свако ко каже да у Сребреници није почињен геноцид већ ратни злочин против ратних заробљеника и цивилног становништа, аутоматски је подложан кривичним санкцијама.

- Перцепција обичног човека је да је геноцид најгнуснији и најтежи злочин којим се у целости или делимично елиминише једна расна, верска иили национална, етничка група. То је највећи проблем у БиХ - каже Лукић.

Професор додаје да све ово треба да води ћутању Срба о свему што се десило у БиХ и прихватању верзије коју намећу Бошњаци и страни ревизионисти:

- Ово је сада средство да се спроведе оно што су странци хтели `91. и `92. године у БиХ и на простору бивше Југославије. Инцково решење је изузетно лоше за БиХ и за односе Срба и Бошњака који ће бити погоршани до несносних ситуација.

СЕЛАКОВИЋ: ЛОШИ ПОТЕЗИ

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да наметнуте одлуке никоме нису донеле никакав просперитет и да не верује да ће се то променити одлуком одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка:

- Принципијелан и врло јасан став Србије јесте да наметнута решења никоме ништа добро нису донела. Уместо да се бавимо тиме како да свој регион Западног Балкана стабилизујемо, економски ојачамо, оснажимо, за све своје грађане, оваквим одлукама удаљавамо се од тога.

Фото С. Мишљеновић

* * * * * * * *

ПОРОДИЦЕ УБИЈЕНИХ СРБА У ПОДРИЊУ ОГОРЧЕНЕ НАЈНОВИЈИМ ОДЛУКАМА СТРАНАЦА

ЗА НАС ЈЕ РАТКО МЛАДИЋ ХЕРОЈ, НЕКА НАС ТУЖЕ, НЕ ПЛАШИМО СЕ

ОДЛУКУ о забрани негирања геноцида коју је донео Валентин Инцко смо очекивали јер нам је одавно јасно да је он овде дошао да би подржавао породице бошњачких жртава, кажу за "Новости" чланови породица којима су најмилији убијени од муслиманских хорди зла на подручју Сребренице. Таквих је више од 3.500.

- Инцко је неко ко се често позива на демократију, а очигледно сматра да једино над Србима треба спроводити терор, да једино Срби треба да говоре и мисле оно шта им неко нареди.

Фото Новости

Ми то одбијамо и причаћемо само истину. Оно што је сигурно је то да нам нико неће запушити уста, нико нас не може натерати да не кажемо истину, а истина је да су Срби страдали у Подрињу највише 1992-1993. године. Истина је да није било геноцида а што је утврдила и међународна комисија која је свој рад презентовала јавности - поручио је Бранимир Којић (на слици), председник Организације погинулих и несталих Срба на подручју Сребренице.

Он каже да им нико не може забранити кажу да су у Меморијалном центру у Поточарима сахрањени они који су погинули пре 1995, они који су умрли за време рата, они које су убили криминалци Насера Орића ради превласти у Сребреници.

- Сви ми који смо изгубили неког свог, сматрамо да је Ратко Младић херој, јер да њега није било Подриње би било етнички очишћено од православаца, и коме год то смета нек нас туже јер нас никакве казне не могу заплашити - поручио је Којић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)