НАПАДОМ НА СРБИЈУ "КУПУЈЕ" БОШЊАКЕ: Већ на старту мандата на челној позицији Председништва БиХ, Комшић открио своје амбиције

С. МИШЉЕНОВИЋ

22. 07. 2021. у 10:21

НАПАДАТИ Београд и српски народ кад год се може, искористити позицију председавајућег Председништва БиХ да се Србија представи као непријатељ број један Босне и Херцеговине, а уз то слепо радити по политичкој агенди Бакира Изетбеговића и СДА.

НАПАДОМ НА СРБИЈУ КУПУЈЕ БОШЊАКЕ: Већ на старту мандата на челној позицији Председништва БиХ,  Комшић открио своје амбиције

Комшић, Додик и Џаферовић / Фото Председништво БиХ

Како саговорници "Новости" процењују, ово су кључни задаци које ће у наредних осам месеци да извршава Жељко Комшић, хрватски члан Председништва БиХ, који је од ове седмице на месту председавајућег тог тела.

За Србију и Републику Српску следи тешких 16 месеци, јер након Комшића у фотељу председавајућег седа Шефик Џаферовић, бошњачки члан. Комшић је већ првог дана са нове функције одапео отровне стреле према Србији, вређајући најприземније српског министра одбране Александра Вулина.

Радован Ковачевић, саветник српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, каже, за "Новости" да Срби, Србија и РС од Комшића могу очекивати само нападе:

- Он ће сада додатно да се потруди да својим потезима покуша да Срба и Републике Српске буде што мање. И потрудиће се да Србију званичнио обележи као непријатеља број један за БиХ.

Ковачевић истиче да ће, ипак, у Председништву БиХ Додик и даље бити јака брана, јер ће се супротстављати сваком нападу на српски народ, Србију и Српску:

- Биће вероватно и покушаја наметања лоших одлука по Српску, али Додик има механизам у Председништву да такве одлуке и прегласавања одбаци преко Народне скупштине РС, која се увек изјашњава када је прегласан српски члан.

Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф клуба посланика СНСД у Парламенту БиХ, каже нам да српски корпус од Комшића може очекивати да ће сваку могућу прилику, како на домаћем, тако и на међународном плану, искористити за неку врсту напада на уставни концепт конститутивности народа, па и на поједине суседне земље:

- Комшићево председавање Председништво БиХ ће представљати континуитет синхронизованог наступа са званичницима СДА, што према суседним земљама значи наставак деструктивне реторике.

Душанка Мајкић, српски делегат у Парламенту БиХ, каже, за "Новости", да предстоји период када ће осовина Комшић-Џаферовић-Изетбеговић нападати на све што је српско:

- Све ће бити подређено бошњачким интересима, а на штету Срба. Комшић нападима на све што је српско и Србију брани властити политички живот, јер зависи од Бошњака. Он мора да буде главни бич политике Бакира Изетбеговића уколико жели нови мандат.

Она каже да су годинама напади на Србију доносили посебне политичке поене код бошњачког корпуса и уверена је како је Комшић тога свестан:

- Велика срамота за БиХ су напади на Србију од стране Комшића и бошњчких првака, јер је Србија прва помогла БиХ кад су биле потребне вакцине.

Политиколог Дарко Кузмановић каже, за "Новости", да напади на Србију и покушај представљања суседне земље БиХ као неке опасности немају никакве везе са реалношћу и истиче да је то потпуни промашај политике Комшића и њему сличних:

- Све се своди на јефтин покушај да се дође у медијску пажњу и изазове реакција, ако је могуће и међународног фактора. Дипломатске последице наступа Комшића су катастрофалне и сносиће их будуће генерације у БиХ.

ДОДИК: ИЗМИШЉАЈУ ГЕНОЦИДЕ

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да причом о агресији на БиХ, а гледајући у Србију, измишљањем етничких чишћења и геноцида широм БиХ, Бакир Изетбеговић покушава да поврати политички утицај који је СДА изгубила, и то играјући на карту жртве и спољних непријатеља Србије и Хрватске. Он је констатовао да таквим наративом и таквим односом према најважнијим суседима, Изетбеговић највише штете наноси управо муслиманима Бошњацима, који су и у рату и у миру били највеће жртве свог руководства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)