КУРТИЈЕВ ТРИК: Београд окривити за крах дијалога, новим захтевима и лажним оптужбама хоће да отера наше преговараче од стола

Д. МИЛИНКОВИЋ

21. 07. 2021. у 09:00

ПРОВОКАЦИЈЕ и перформанси које изводи премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, а које ЕУ ни на новој рунди дијалога у Бриселу није успела да спречи и "умири", имају за циљ да наша страна одустане од преговарачког процеса, а да се затим Србија прогласи главним кривцем за неуспех дијалога.

КУРТИЈЕВ ТРИК: Београд окривити за крах дијалога, новим захтевима и лажним оптужбама хоће да отера наше преговараче од стола

Још једна рунда бриселског дијалога без икаквог помака / Фото принтскрин

Београд неће наседати на ове јефтине трикове Приштине и наставиће дијалог, иако нема назнака да је у врху ЕУ упаљена "црвена лампица" да је крајње време да "дисциплинују" Куртија.

Овако саговорници "Новости" сумирају састанак одржан у понедељак у Бриселу, који је Курти поново "минирао", одбивши све предлоге ЕУ и оптужујући Србију да је починила три геноцида над Албанцима.

После састанака у седишту ЕУ председник Србије Александар Вучић отворено је поручио да је са Куртијем "немогуће договорити се ни који је дан" и да је њихов једини суштински захтев, кој стоји иза свих њихових потеза и провокација - да Београд призна независно Косово:

- Приштинска делегација изашла је са 11 захтева којима траже де факто признавање Косова, да прихватимо њихове штамбиље... Они ни о чему неће да разговарају што је конкретно, само је смисао да кроз било који споразум провуку причу о независности. Посебно забрињава што нису хтели да прихвате ни предлог ЕУ да се обе стране суздрже од акција које би могле да дестабилизују ситуацију на терену, јер су тиме практично себи оставили могућност и слободан простор да угрожавају безбедност Срба на Косову.

Шеф парламента Ивица Дачић рекао је да ће Србија бити стрпљива и стално истицати своју опредељеност за дијалог са Приштином, без обзира на то што оно што говори Курти нема никакве везе са реалношћу:

- То је потпуно ван агенде дијалога и усмерено је на то да се не вратимо на суштину приче - а то је испуњавање онога што је потписано, формирање Заједнице српских општина и дијалог за долазак до политичког решења за проблеме на КиМ.

И директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упозорио је на Куртијев "политички шоу" у Бриселу, који је осмишљен да се српска страна натера на реакцију:

- Припреме за последњи састанак почеле су на техничком дијалогу одржаном 7. јула, када су обе стране од ЕУ добиле нацрт са три тачке око које треба да се усагласе. У тим тачкама нема ништа спорно, реч је о несталима и спречавању нестабилности на терену, и јасно је да, ко то одбија, одбија да уопште разговара и да не мисли о миру и не жели да иде у правцу нормализације односа.

Петковић је навео да се Курти сагласио само са трећом тачком - да се редовно одржавају састанци главних преговарача уз посредовање ЕУ.

Следећи састанак требало би да буде одржан крајем августа, а Сузана Грубјешић, из Центра за спољну политику, каже, за "Новости", да је крајње време да се ЕУ замисли и види како даље:

- У "рукаву" имају бројне механизме, а које до сада нису користили да приволе Приштину да буде кооперативнија и разумнија у разговорима. Излаз из ове ситуације могло би да буде веће ангажовање САД, поготово, јер Курти не одбија да примени само Бриселски, већ и Вашингтонски споразум.

Историчар Срђан Граовац, из Центра за друштвену стабилност, сматра да ЕУ не реагује оштрије на опструкције Куртија зато што заправо стоји на становишту Албанаца, а то је да је Косово независно и да о томе уопште не треба расправљати, већ само о томе како ћемо их ми признати.

- Они до те мере толеришу албанске потезе, за које и сами виде да им је циљ да се процес саботира. Уосталом, Курти је за премијерску позицију добио подршку кључних чланица ЕУ, Француске и Немачке, не због наставка дијалога са Београдом, већ да би реформисао Косово изнутра и од њега створио функционалну државу. Зато ће за Куртија имати много више разумевања, много више него што ми мислимо.

И ПОПИСИ ДОКАЗ АПСУРДНИХ ОПТУЖБИ

"ГЕНОЦИД", А АЛБАНАЦА СКОРО ДУПЛО ВИШЕ

ОПТУЖБЕ Аљбина Куртија да је Србија над Албанцима од 19. века починила чак три геноцида чист су парадокс и немају никакво утемељење у историјским чињеницама. Историчар Срђан Граовац (на слици) каже да нико у свету не подржава идеју ни о једном, а камоли о три некаква геноцида почињена над Албанцима на овом простору.

- Курти се враћа на 1878. и помиње Албанце који су живели у Лесковцу, Врању, Нишу, на простору који је Берлинским конгресом припао Србији. Албанаца је ту било 40.000-50.000 и они су заиста тада масовно напустили ту територију, али не због геноцидних намера српске државе. Наиме, Албанци су на том простору били владајући муслимански слој становништва, чиновници, војници и када је српска држава дошла, изгубили су тај привилеговани положај. И они су аутоматски напуштали ту територију и селили се тамо где турска држава функционише, јер су ту поново били привилеговани. Одлазили су махом на Косово, одакле су протеривали Србе.

Граовац указује на још једну неспорну чињеницу, а то су пописи становништва:

- На првом попису у Краљевини СХС 1921. Албанаца је било око 430.000, а након Другог светског рата, на попису 1948, било их је више од 750.000. Ако је над њима почињен геноцид, како је могуће да имају драматичан раст популације?!

РАМПА ЗА ПОЛИТИЧАРЕ И ПЛАНИНАРЕ

НА административној линији са Косовом и Метохијом, од почетка године, 15 пута је спуштена рампа нашим грађанима који су кренули у јужну српску покрајину. Међу њима су, осим министара Вање Удовичића и Дарије Кисић Тепавчевић, председника Канцеларије за КиМ Петра Петковића, били и новинари, спортисти, хуманитарци, расељени... За викенд је забрањен улазак и председнику Комисије за нестала лица Вељку Одаловићу.

Иако је Споразум о слободи кретања јасан да се прелази само уз личну карту и да једино посете функционера морају да се пријаве 72 сата раније, албанска страна га често крши.

На пример, Кисић Тепавчевићој је забрањено да уђе, иако је ишла у Косовску Митровицу као професор, да испитује студенте у оквиру испитног рока. На Јарињу је заустављен аутобус са 40 хуманитараца који су носили пакетиће за децу, као и два аутобуса са путницима из Београда и Новог Сада који су кренули да обиђу светиње са Косова и Метохије. Планинари су морали да одустану од планинарења по Шар-планини, док утакмице са вршњацима са КиМ нису могли да одиграју рукометаши и фудбалери неколико клубова. (С. С. Р.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)