ПРЕДСЕДНИК ОТКРИО СТРАТЕГИЈУ АЛБАНАЦА: Вучић се обратио грађанима након састанка са Куртијем (ВИДЕО)

Novosti online

19. 07. 2021. у 16:30 >> 17:11

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и премијер привремених институција Косова, Аљбин Курти, састали су се данас у Бриселу, на новој рунди дијалога Београда и Приштине. Састанку су присуствовали и високи европски званичници.

ПРЕДСЕДНИК ОТКРИО СТРАТЕГИЈУ АЛБАНАЦА: Вучић се обратио грађанима након састанка са Куртијем (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Пинк

Обраћање председника:

- Последњи пут када смо били у Бриселу мислио сам да је немогуће да имате лошији састанак, данас сам се уверио да је могуће. Ми смо добили предлоге ЕУ који су усаглашавани са нашим главним преговарачима и Србија се у потпуности сложила. То су биле три тачке: 

- Да интензификујемо заједничке напоре на идентификацији остатака несталих;

- Да се уздржавамо од акција које би могле да дестабилизују ситуацију на терену;

- Да се главни преговарачи састају једном месечно.

- Ми нисмо могли да се договоримо око ове три тачке, Србија их је у потпуности прихватила, Албанци нису хтели да прихвате ништа.

-  Све време су условљавали неким новим политичким критеријумима - рекао је председник и потврдио да су Албанци оптужили Србе за геноцид, као и да су тврдили албанска презимена потичу од српских топонима.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Председник је такође рекао да су Албанци тражили да се у дијалог укључи Наташа Кандић, као и да су се позивали на неке изјаве Ненада Чанка. Такође, поново је помињан Одаловић.

- Не желим да прихватим оцену у којој ће се рећи да је кривица подједнака, јер наше кривице нема, рекао је председник Вучић и нагласио да кривице Србије нема.

Вучић је додао да га посебно брине то што нису желели да се сложе са макар једном реченицом, а то је да ће се уздржавати од акција које би дестабилизовале ситуацију на терену.

- Ја сам данас много забринутији за положај Срба на Космету - рекао је Вучић и показао списак свих напада на Србе у току ове године.

- Желели смо да укажемо на нарастајући тренд насиља над Србима који је врло лош и који изазива страх.

- О овоме  ћу да упознам и све наше надлежне органе јер желим и ја да све то преноћи - рекао је Вучић.

- Све се своди на једно те исто - неко ће да натера Србију да призна Косово - рекао је Вучић.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

"Не знам о чему би разговарали"

Председник је истакао и да је састајање са Куртијем питање форме и додао да не зна о чему би се договорили ако не могу да се договоре око једне једине реченице.

- Ја желим да причамо о будућности, они не желе да причамо о будућности.

- Човек се вратио у 19. век, буквално се вратио у 19. век, то му је била основна теза.

На питање да ли се губи нада да ће САД да притисну Куртија, председник је рекао:

- Нек они раде свој посао. Што се тиче наоружавања, можда због тога не желе да прихвате тачку два, односно акције које би изазвале дестабилизацију ситуације.

- Ја не верујем да они смеју да кажу на тако отворен начин - одговорио је председник на питање како из ЕУ реагују на одговоре Албанаца у преговорима.

- Много је тешко када разговарате са ирационалним људима - рекао је Вучић.

Председник је објаснио да Албанци не желе да виде своје грехе, да они само виде Србе као злочинце, а себе као жртве.

Председник је рекао да албанска страна није желела ни да прича о ЗСО.

Архиви ОВК

Председник је поменуо и да су питали Албанску страну због чега не покажу архиве ОВК.

- Они кажу: "Па немамо архиве".

- Онда ми извучемо доказе, њиховог главног идеолога који се позива на изворе ОВК, они нас и даље убеђују да они немају своју архиву - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је албанској страни стратегија да се обесмисле и на крају укину ови преговори.

То су људи који не желе да разговарају

- Мислим да људи не могу да разумеју, разговарате са људима који не желе дачују ништа о угрожености било ког Србина на Космету - рекао је Вучић.

Председник је додао да он не може да одговори новинарима на рационалан начин, када има посла са ирационалним људима.

На питање да ли ће се некоме у Србији свидети данашње понашање Аљбина Куртија председник је рекао да је и у Сарајеву чуо причу о пет геноцида и да је сада много тешко бити Србин.

- Немојте да сумњате да сам се борио жестоко. Пошто мислим да историју знам много боље од њега лакше ми је било да говорим и о Првом и о Другом светском рату.

- Много је важно да разумете суштину целе приче и шта је званична политика државе Србије. Званична политика Републике Србије је да су наше границе неповредиве.

Председник се осврнуо и на јучерашњу изјаву Александра Вулина и нападе на њега, додао да га веома поштује, али да он поштује нашу званичну политику о неповредивости граница Републике Србије. Додао је и да га због Вулинове изјаве нападају.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Злочини Веље Невоље

- Суштина је у томе да имате огроман политички покрет у Србији, који се уздо, делимично и из СНС-а, који су сви говорили о томе да је неопходна промена власти, а ко мора да остане на којим функцијама да би они могли да остану у земљи.

Вучић се осврнуо и на побуну због приказивања фотографија гнусних злочина Беливука и Миљковића и рекао да су они појединцима неопходни како 

- За време сваке власти се неке ствари догоде, али за време сваке власти морате нешто да очистите - одговорио је председник одговарајући на оптужбе да је клан Беливука и Миљковића створен за време владавине СНС.

"Тајни гасовод"

На изјаве Вука Јеремића о неком тајном гасоводу који се ради наводно због "Рио Тинта" Вучић је само питао:

- Да ли ви људи знате о чему причате?! 

Затим је рекао да се са Рио Тинтом ништа неће радити док народ то не одлучи.

Председник Вучић је на трилатералном састанку показао списак и фотографије свих инцидената и напада на Србе на Космету ове године.

Представник привремених приштинских институција Аљбин Курти је током састанка са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу оптужио Србију да је починила три геноцида над Албанцима.

Подсетимо, Вучић се прво састао са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчком, након чега је причао са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)