ГЛАВНЕ ТЕМЕ СУ НЕСТАЛИ И ЗСО: У Бриселу данас наставак дијалога Београда и Приштине на високом нивоу

С. С. Р.

19. 07. 2021. у 07:32

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић ће у Бриселу на данашњем наставку дијалога Београда и Приштине пре свега инсистирати на формирању Заједнице српских општина.

ГЛАВНЕ ТЕМЕ СУ НЕСТАЛИ И ЗСО: У Бриселу данас наставак дијалога Београда и Приштине на високом нивоу

Фото Танјуг

Међу темама ће бити и нестали људи у јужној српској покрајини, као и напади којима су Срби изложени скоро свакодневно на Косову и Метохији.

Како је у недељу рекао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, ЗСО није формирана више од 3.000 дана, иако је она "душа Бриселског споразума и темељ око којег је развијен дијалог".

- Без формирања ЗСО, без колективних права које треба да добију Срби на КиМ, не можемо да говоримо о било каквој нормализацији односа. Одговорност за то што није основана сноси и Европска унија као посредник у дијалогу - рекао је Петковић. - Инсистираћемо и на питањима несталих. Београд је одговорио на захтеве Приштине и претражена је 21 локација за које се сумња да су потенцијалне гробнице несталих, али није истражена ниједна од девет позиција, за које је Београд тражио да се претраже. Представник Приштине је током претходне рунде дијалога рекао: "Па где ћемо ми да копамо, па да се после испостави да су Албанци чинили злочине".

Према његовим речима, Приштина има намеру да прикрије злочине према српском народу, али да "то не чини само приштинска страна, него и они који не дозвољавају да се укаља идеја о наводној успешној причи тзв. Косова".

Приштинску страну ће на рунди дијалога предводити премијер привремених институција на КиМ Аљбин Курти. Према агенди, разговори ће почети у 14 часова билатералним састанцима двеју страна са посредницима ЕУ Ђузепом Борељом и Мирославом Лајчаком.

После првог састанка Вучића и Куртија, одржаног 15. јуна у Бриселу, председник Србије је рекао да се са Куртијем није сложио "апсолутно ни око чега", а на првом месту око захтева за признањем независности Косова. Уочи данашње рунде је рекао да ће наставити да инсистира на очувању државних интереса Србије.

ЗАУСТАВИЛИ ОДАЛОВИЋА

НА административној линији са КиМ, председнику Комисије за нестала лица Вељку Одаловићу у недељу је забрањен улаз у јужну српску покрајину где је требало да учествује на обележавању 23. годишњице од масовног киднаповања и убистава Срба у Ораховцу. Петар Петковић (на слици) је истакао да ово јасно показује да Приштина не жели да се искрено посвети питању несталих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)