ПРИШТИНА СПРЕМА ВЕЛИКУ КАМПАЊУ: Захтеваће чланство у међународним организацијама и ново лобирање за признавање лажне државе

Novosti online

16. 07. 2021. у 19:41

МИНИСТАРСТВО спољних послова и дијаспоре тзв. Косова, на челу са министарком Доником Гервалом, већ је започело рад на припремама за подношење захтева за чланства у међународним организацијама, али није именовало о којим се организацијама ради, преноси Репортери.

ПРИШТИНА СПРЕМА ВЕЛИКУ КАМПАЊУ: Захтеваће чланство у међународним организацијама и ново лобирање за признавање лажне државе

Влада у Приштини / Фото Танјуг

- Припреме обављају тимови како би били спремни када се отворе рокови за пријаву - наводи се у одговору из МСП-а.

Како подсећа Репортери, једна од обавеза приштинске стране у потписаном Вашингтонском споразуму, у​​ септембру 2020. године, била је једногодишњи мораторијум на лобирање за признање косовске независности и за чланства у међународним организацијама, који истиче у септембру.

Из МСП-а наглашавају да је у изради "јасан план" за успостављање билатералних односа са државама које не признају тзв. Косово и да приоритет остаје признање тзв. Косова од стране пет земаља чланица ЕУ.

- МСП ради на јасном плану и са великом озбиљношћу на успостављању односа са државама које не признају (тзв.) Косово. Приоритет Владе (тзв.) Косова остаје продубљивање односа са пет земаља ЕУ које још нису признале (тзв.) Косово како би се те земље придружиле земљама које га признају, не остављајући по страни посвећеност земљама на свим континентима ради обезбеђивања нових признања - додаје се у одговору Министарства за Репортери.

Истраживач међународних односа из Школе за дипломатију у Женеви Ади Бећири сматра да стратегија лобирања треба да буде изграђена у координацији са трансатлантским државама.

- Требало би да се користе пријатељске везе са САД и Европљанима попут Немачке и Француске да бисмо повећали подршку пет земаља које нису чланице ЕУ. На пример, Немачка би могла да помогне у приближавању наших односа са Словачком, док би Француска, због својих традиционалних веза са Румунијом, могла значајно да утиче на билатералне односе (тзв.) Косова са румунском државом - рекао је Бећири.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)