КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ УПОЗОРАВА: Лажним вестима црта се мета Србима на целу

Танјуг

15. 07. 2021. у 13:34

КАНЦЕЛАРИЈА за Косово и Метохију упозорила је данас на веома опасну кампању дезинформација у делу албанске јавности, којом се покушава да се Срби, без иједног јединог доказа прогласе одговорним за наводно тровање воде у Дечанима.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ УПОЗОРАВА: Лажним вестима црта се мета Србима на целу

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Канцеларија оцењује да се на тај начин Србима црта мета на челу, а подсећају и да је слична кампања 2004. године покренула српиралу мартовског насилља, те наглашавају да ће током дана о проблему обавестити представнике међународних мисија на КиМ и затражити да се кампања заустави, а српски народ додатно заштити.

- Овакве лажне тврдње, које се од синоћ пласирају у појединим албанским медијима, а данас су праћене и изјавама албанских политичара, нису, нити могу бити утемељене ни на једном једином доказу и реч је о апсолутним дезинформацијама и кампањи лажних вести - наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Из Канцеларије наглашавају да то не умањује опасни караткер, јер је слична кампања пласирања лажних вести послужила као изговор и повод за спиралу насиља, која је кулминирала у мартовском погрому 2004. године.

- Овакво ново пласирање лажних вести може имати далекосежне последице по, ионако крхку, безбедносну ситуацију на простору Косова и Метохије. До њих долази у тренутку повећаног броја инцидената према Србима у покрајини, а сада им се на овај начин додатно црта мета на челу, али и изнова угрожава безбедност манастира Високи Дечани. -

Канцеларија за Косово и Метохију овим поводом упутиће данас писмо свим међународним мисијама које делују на Косову и Метохији, са јасним захтевом да се прекине са таквом неодговорном кампањом лажних вести и додатно заштите Срби у покрајини.

Вест о тровању у Дечанима прво је, како подсећају у саопштењу, била праћена међусобним оптужбама и препуцавањима албанских странака за одговорност за тај проблем, а сада су као мета означени Срби.

- Зато апелујемо да се проблем који је наступио не користи за политизацију и стигматизацију Срба.

Слична лажна оптужба пласирана је и 2019. године, када су из Приштине тврдили да су гласачки листићи из центеалне Србије затровани, што се показало као потпуна неистина, указује Канцеларија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)