МАЛЕ ШАНСЕ ЗА РЕПРИЗУ БОЈКОТА: Након завршене рунде међустраначког дијалога повећана могућност ширег учешћа странака на изборима

М. СТАНОЈКОВИЋ

15. 07. 2021. у 10:00

ИАКО се конкретне мере о промени изборних услова, које тражи опозиција, очекују у септембру, након недавно завршене дводневне рунде међустраначког дијалога "под палицом" Европског парламента, провејава утисак да би на изборима на пролеће могло да буде заступљено више политичких странака и организација и да се бојкот неће поновити.

МАЛЕ ШАНСЕ ЗА РЕПРИЗУ БОЈКОТА: Након завршене рунде међустраначког дијалога повећана могућност ширег учешћа странака на изборима

Фото В. Данилов

Да се од игнорисања избора одустало, из тврде струје заговорника бојкота засад изричито не помињу, већ поручују да све зависи од тога хоће ли бити утаначени предизборни услови прихватљиви за све. Охрабрујућу атмсоферу у којој су се водили конструктивни разговори потврдили су и европски посредници, који су након дводневног састанка, истакли да су успели да се усагласе око заједничких закључака. Како су приметили, помака у разговорима има, а изразили су наду да бојкота избора неће бити. А став политичких аналитичара је да је данас приметан много већи интерес опозиције него раније.

Иако није изричит да се од бојкота одустало, лидер Двери Бошко Обрадовић наводи да њихов циљ бављења политиком није бојкот избора већ учешће на њима и смена актуелне власти. Он каже и да је за њих важно не само месец дана изборне кампање већ и свих шест месеци од потписавања споразума.

- То није могуће на изборима који нису слободни и поштени. Зато се надамо да ће споразум обезбедити фер изборе на чију се регуларност више нико неће жалити. Кључна гаранција у вези са споразумом између власти и опозције за побољашње услова је заједнички надзорни одбор у коме би своје представнике имала и опозиција. Он би контролисао примену споразума и предизборни и изборни период - рекао је Обрадовић, за "Новости".

Да опозиција више нема ресурса да пропусти још једне изборе мишљења је политички аналитичар Бојан Клачар из ЦЕСИД-а, јер би их то, како он тврди, искључило из институционалног живота на још неколико година. И додаје да свој став партије већ исказују и различитим предизборним активностима на терену, комуникацији са бирачима коју су већ предузели:

- Не знамо још шта ће бити резултат преговора. Али, чињеница је да би и по власт било лоше да не дође до договора. За владајућу странку значило би да се наставља са критикама са међународних адреса, као и да би се продубиле поделе јер један део опозиције није репрезентован у парламенту. Обе стране имају интерес и мислим да овај дијалог има много више шансе да успе него 2019, јер све стране имају више мотива. Из угла грађана би било добро да се договоре.

СЛЕДЕЋИ САСТАНАК У СЕПТЕМБРУ

НАРЕДНИ састанак са европским парламентарцима заказан је за 17. и 18. септембар. Предлог мера биће уобличен до 1. септембра до када учесници треба да доставе предлоге и примедбе. Тачке које би требало да се усагласе су подједанко учешће свих учесника на изборима у медијима, финансирање и начин вођења кампање, опхођење према политичким противницима, као и бирачки спискови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)