ПРИШТИНА БЛЕФИРА ПО НАЛОГУ ЗАПАДА: Уочи наставка дијалога, Курти поручује да им од Србије не треба признавање

С. Ровчанин Томковић

15. 07. 2021. у 08:00

У ЈЕКУ сталних претњи новим условима на путу ка Европској унији, све јачим порукама да дијалог Београда и Приштине мора да се убрза, а косовски чвор што пре расплете, пре два дана стигла је порука премијера привремених институција на КиМ Аљбина Куртија да "Косово може да настави да живи и без признавања од Србије".

ПРИШТИНА БЛЕФИРА ПО НАЛОГУ ЗАПАДА: Уочи наставка дијалога, Курти поручује да им од Србије не треба признавање

Српски народ на КиМ на једном од протеста / Фото Танјуг

Уколико је ова промена албанске стране која је до сада помињала искључиво признавање - искрена, поставља се питање чему онда огромни притисци на Србију да се дође до споразума у дијалогу и везивање позитивног исхода са чланством Србије у ЕУ.

Некадашњи дипломата Владислав Јовановић каже, за "Новости", да је изјава Куртија у стилу - можемо ми без Србије, али далеко од тога да га није брига за признавање.

- Све Куртијеве акције нису самосталне, него удружене са западним менторима. Курти је истурен, Албанци су само средство најотворенијег и најгрубљег притиска на Србију. Запад неће дуго да чека да дође до признавања, јер ако се све одуговлачи, њихова намера ће постати несимпатична многима у свету и изгубиће фокус - објашњава Јовановић. - Албанци су само средство Запада да искористе нашу деликатну ситуацију и као услов за убрзање корака ка Европској унији истуре нерешене проблеме са суседима и признавање Косова. Они то не могу да кажу директно и отворено и због тога користе, колико више могу, Албанце. Јер, Албанци могу да учине било шта, мање и убрзане инциденте, а да не угрозе свој циљ, јер их Запад никада не опомиње.

Јовановић наводи да "нас отровни пипак из правца Приштине све више узнемирава, наши грађани се доводе у опасност, хапсе их и туку и очекују да ми нервозно реагујемо и да нас испровоцирају".

Некадашњи амбасадор у Румунији Бранко Бранковић истакао је за "Новости" да ова изјава Куртија говори да су они у безнадежној ситуацији, јер, без обзира, на све притиске који им иду наруку, нису своју позицију померили ни за макац.

- Такође, сматрам да је ово рекао и за унутрашњу потребу да би стишао своје противнике који очекују напредак у признавањима Косова, којих нема. А, сасвим му је јасно да Србија нећа признати лажну државу, а то знају и у САД и у ЕУ. Европска унија је интензивирала своје притиске на Србију, јер је практично изгубила утицај на Балкану, а једини начин да га поврати је кроз дијалог Београда и Приштине - истакао је Бранковић.

Иначе, дијалог Београда и Приштине биће настављен у понедељак 19. јула, а на њему ће делегације предводити председник Србије Александар Вучић и Курти. Како је раније рекао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, на свим састанцима ћемо износити проблем Драгице Гашић, прве Српкиње повратнице у Ђаковицу, којој Албанци загорчавају живот на сваком кораку, па чак ни хлеб неће да јој продају. Разговараће се и о томе зашто више од три хиљаде дана није формирана ЗСО, а важна тема биће и нестали.

ВУЧИЋ: ИДЕМО У НАЈБОЉОЈ ВЕРИ

Вучић је у среду рекао да делегација Београда иде у Брисел, на наставак дијалога, "у најбољој вери и да разговара и решава конкретне проблеме".

- Верујем да је неопходан напредак, а да ли је могућ то ће се видети. Што се Брисела тиче, идемо у најбољој вери да разговарамо и решавамо проблеме, од несталих лица па до свега осталог - рекао је Вучић, и додао да је "дијалог важан за целу нашу земљу, јер када у њему напредујемо лакше и брже ћемо доводити инвеститоре".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)